Astfel, mâine seară, în Piaţa Victoriei, vor fi amplasate aproximativ 200 de scaune, iar timişorenii vor putea urmări, pe un ecran uriaş, de la ora 20.00, un film despre viaţa marelui om de cultură.
Documentarul dedicat vieţii şi carierei lui Ioan Hollender a fost realizat de o echipă a TVR Timişoara, sub îndrumarea Brânduşei Armanca, directorul Institutului Cultural Român la Budapesta şi în regia lui Dan Raţiu. În plus, vor fi prezentate şi selecţii din spectacolul înregistrat la Opera din Viena cu ocazia retragerii lui Ioan Hollender din funcţia de manager.

Concert şi lansare de carte

Sâmbătă, la Filarmonica de Stat Banatul va începe, de la ora 19.00, evenimentul "Ioan Hollender şi invitaţii săi". Biletele costă 10 lei, iar elevii, studenţii şi pensionarii beneficiază de o reducere de 50%. Spectacolul se va desfăşura sub bagheta maestrului Gheorghe Costin, iar pe scenă vor urca, alături de Ioan Holender, soţia sa şi cei doi copii.
Tenorii Ştefan Pop şi Teodor Ilincăi, soprana Anita Hartig şi solista Simina Ivan vor participa la spectacol alături de actorii de la cele trei teatre de stat din Timişoara, care vor lectura o parte dintre interviurile maestrului.
Cele mai inedite recitaluri vor fi, fără îndoială, cele ale copiilor lui Ioan Holender. Fiul său, Liviu, va cânta la pian o lucrare de Beethoven, iar fiica sa de 13 ani, Alina, va interpreta un concert de Bach pentru violoncel şi orchestră.
"Este un spectacol total ca prezenţă a omului, cu o sensibilitate extraordinară şi un devotament care nu s-a mai întâmplat să-l descoperim la personalităţile din această zonă", spune Cornel Ungureanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Timişoara.
Tot cu această ocazie va fi lansat şi volumul "Spuse, trăite şi dorite", scris de Ioan Hollender dar şi cartea "Ioan Holender: de la Viena la Timişoara" de Vasile Bogdan şi Cornel Ungureanu, ce cuprinde o serie de dialoguri ale maestrului cu cei doi autori.