Evenimentul Zilei > Social > Zi de mare sărbătoare pentru români
Zi de mare sărbătoare pentru români

Zi de mare sărbătoare pentru români

Aflarea moaştelor Sfinţilor Mucenici din Evghenia este cinstită în Biserica Ortodoxă la 22 februarie.

În perioada persecuţiilor împotriva creştinilor au fost îngropate, în părţile Evgheniei, mai multe moaşte de mucenici, ucişi pentru credinţa în Hristos. Vreme îndelungată au stat acolo, neştiute de nimeni, până în timpul arhiepiscopului Toma al Constantinopolului (sec. al V-lea), când Dumnezeu a arătat mai multe semne în locul în care fuseseră îngropate trupurile mucenicilor.

Moaştele sfinţilor pătimitori au fost descoperite într-un loc din marginea de răsărit a oraşului Constantinopol. Oamenii uitaseră de locul unde fuseseră îngropaţi, deoarece martirii erau îngropaţi de obicei noaptea, de frica păgânilor. Deoarece în locul acela au început să se tămăduiască bolnavii, arhiepiscopul Toma al Constantinopolului s-a dus acolo împreună cu un sobor de preoţi.

După ce au săpat, au aflat moaştele multor sfinţi mucenici, printre care şi ale Sfinţilor Andronic şi Iuniei, prietenii Sfântului Apostol Pavel, pomeniţi de Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani. Andronic a fost unul dintre cei 70 de apostoli.

Moaştele sfinţilor mucenici au fost îngropate din nou cu toată cuviinţa. Împăratul Andronic Comnenul (1182-1185) a zidit deasupra lor o biserică frumoasă, îndemnat fiind şi de dragostea către Sfântul Apostol Andronic, al cărui nume îl purta.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: