Zi de doliu în Timişoara pentru eroii martiri

Zi de doliu în Timişoara pentru eroii martiri

Steagurile Timişoarei au fost coborâte în bernă, în această dimineaţă. Primul oraş martir din România ţine zi doliu, după primii săi eroi, morţi în timpul evenimentelor din 1989.

Pe străzile Timişoarei, în urmă cu 21 de ani, s-au tras primele focuri de armă. Sub gloanţe au căzut primii tineri, pe treptele Catedralei Mitropolitane. Au murit strigând "Libertate" şi "Jos Ceauşescu". Istoricii spun acum că în clipa în care s-a tras primul foc de armă la Timişoara, în seara de 17 decembrie 1989, cu adevărat comunismul în România a început să se clatine.

Părinţii, fraţii, copiii, rudele şi prietenii celor morţi în timpul revoluţiei, la Timişoara, îşi pomenesc eroii. La ora 14.00, în Cimitirul Eroilor, s-au aprins lumânări şi s-a oficiat slujbă de pomenire. Iar la ora 18.00, timişorenii sunt invitaţi să ţină cont că "eroii nu mor niciodată", din faţa Catedralei Mitropolitane, fanii echipei Politehnica Timişoara, Asociaţia Suporterilor "Druckeria", vor porni în marş spre Cimitirul Eroilor. "Ziua de 17 decembrie poartă amintirea unuia dintre cele mai importante momente din istoria Timişoarei şi al acestei ţări, declanşarea Revoluţiei anticomuniste din 1989. Ca timişoreni avem datoria să cinstim această zi de doliu şi o vom face ca în fiecare an, printr-un marş comemorativ în memoria eroilor martiri ai Revoluţiei, pentru a arăta că jertfă lor nu a fost uitată iar idealurile pentru care au luptat acum 21 de ani sunt şi vor rămâne mereu vii", transmit suporterii.

Mâine, timişorenii sunt aşteptaţi să se alăture revoluţionarilor, într-un pelerinaj la locurile de martiraj, iar duminică, aceştia vor pleca, din Gara de Nord Timişoara cu trenurile de noapte spre Bucureşti şi Slatina, pentrua se alătura revoluţionarilor din aceste oraşe în alte pelerinaje.

Ne puteți urmări și pe Google News