Evenimentul Zilei > Actualitate > Zeci de români îşi abandonează copiii în spitale. Devine un fenomen?
Zeci de români îşi abandonează copiii în spitale. Devine un fenomen?

Zeci de români îşi abandonează copiii în spitale. Devine un fenomen?

În timp ce autorităţile ne liniştesc cu statistici din luna iunie, care "nu indică o creştere a numărului copiilor părăsiţi de părinţi", există spitale în ţară unde a devenit necesară amenajarea unui salon special pentru astfel de situaţii.

Este cazul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, unde patru nou-născuţi sunt abandonaţi, în medie, lunar, susţine conducerea unităţii medicale. Ca atare, aceştia plănuiesc să amenajeze un salon special pentru copiii părăsiţi şi sănătoşi, până când aceştia vor fi preluaţi de către specialiştii de la Protecţia Copilului. Un număr în creştere de copii abandonaţi a fost reclamat şi de cei de la Spitalul Judeţean Slobozia.

Asta, în condiţiile în care actuala lege privind protecţia drepturilor copilului prevede că niciun copil mai mic de doi ani nu trebuie să fie instituţionalizat, ci trebuie plasat cât mai repede într-o familie, după reglementarea situaţiei juridice: fie la rude mai îndepărtate, fie la un asistent maternal.

Salon pentru abandonaţi

„Vrem să realizăm un protocol cu Direcţia Generală pentru Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului referitor la copiii foarte mici care sunt abandonaţi în spital şi a căror identitate nu este stabilită, pentru că nu au fost declaraţi. Chiar dacă sunt sănătoşi din punct de vedere medical, ei nu pot fi preluaţi de către Direcţie deoarece nu au identitate. Noi am stabilit să organizăm un salon pentru aceste cazuri, urmând să solicităm o finanţare din partea Consiliului Judeţean pentru a suporta pentru ei hrana şi îmbrăcămintea”, declara de curând directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Constanţa, Dan Căpăţână.

Acesta a explicat că actuala criză a generat un nou fenomen, în afară de cel al abandonului nou-născuţilor: la SJU Constanţa vin părinţi cu copii sănătoşi şi îi lasă în spital pentru că „nu mai au ce să mănânce acasă”. În medie, cei din spital trebuie să facă faţă lunar la 20-25 de astfel de cazuri.

„Pentru cei polispitalizaţi, copii sănătoşi din punct de vedere medical, dar lăsaţi în spital de părinţii lor pentru că nu mai au cu ce să-i hrănească, reprezentanţii Direcţiei Generale pentru Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului vor lua legătura cu autorităţile locale pentru ca familiile cu dificultăţi materiale să fie ajutate cumva pentru ca cei mici să nu mai ajungă în spital pentru că nu au ce să mănânce acasă”, a mai spus directorul spitalului.

Situaţie „roz” pe hârtie

Însă, statistica oferită de specialiştii din Protecţia Copilului, la solicitarea EVZ, nu arată o creştere pe hârtie, din contră, singura creştere fiind în cazul copiilor abandonaţi în alte secţii de spital decât cele de pediatrie. Astfel, potrivit răspunsului oficial trimis de Direcţia pentru Protecţia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, „comparând datele aferente semestrului I al anilor 2008, 2009 şi 2010, se constată o uşoară scădere a  numărului copiilor părăsiţi în unităţi sanitare şi în secţii de pediatrie şi o uşoară creştere a numărului celor părăsiţi în alte secţii de spital”.

Concret, dacă în semestrul I din 2008, în jur de 60 de copii au fost părăsiţi de părinţi în alte secţii de spital decât maternitate sau pediatrie, în 2010, numprul lor a crescut la 80 de astfel de cazuri. Per total însă, numărul de copii abandonaţi în unităţi medicale a scăzut de la 715, în primul semestru din 2008, la 630, la jumătatea acestui an.

Însă, la nivelul judeţului Constanţa, experienţele medicilor se reflectă şi în cifrele oficiale, mai arată statistica specialiştilor de la Protecţia Copilului. Dacă anul trecut, în trimestrul II, au fost identificaţi 30 de copii abandonaţi în spitale, cifră identică cu cea din primul trimestru al acestui an, la finalul lunii martie 2010, Constanţa a raportat 44 de astfel de cazuri. Iar pentru 38 dintre ei, asistenţii sociali au găsit o soluţie.

ONG-uri: Din ce în ce mai multe abandonuri

Reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale din Protecţia Copilului spun însă că realitatea din teren este diferită de cea raportată pe hârtie. „Datele lor se opresc la nivelul lunii iunie 2010. Să nu uităm că din luna august, salariile bugetarilor au fost reduse cu 25% şi mulţi asistenţi maternali au părăsit sistemul şi au lăsat copiii în grija statului, iar personalul s-a redus drastic în domeniul protecţiei copilului. La fel, cred că a crescut numărul cazurilor de abandon în maternităţi şi ca atare cred că ar fi nevoie de un sistem de supraveghere lunară a acestor copii, nu trimestrială sau semestrială, altfel s-ar putea să aibă surprize”, este de părere Bogdan Simion, preşedintele Federaţiei Organizaţiilor pentru Copil (FONPC).

Acesta spune că „încep să apară din ce în ce mai multe abandonuri în sistemul medical, pentru că serviciile sociale au ridicat foarte mult ştacheta”. „Au rămas cu puţini oameni şi ca atare nu mai primesc decât cazurile foarte grave, abuzuri grave sau cazuri de genul copil de 12 kg la 15 ani”, explică Simion. Acesta spune însă că „dincolo de problemele sistemului, rămâne foarte clară prevederea din Codul Penal care încadrează ca faptă penală abandonul copilului de către părinţi”. Însă, conchide acesta, „nu s-a judecat niciun astfel de caz până acum”.
Voi ce credeţi? Devine acest tip de abandon un fenomen? Ce ar trebui făcut pentru a opri extinderea lui?