Evenimentul Zilei > Actualitate > Zece fetişuri de la Viţa de Vie
Zece fetişuri de la Viţa de Vie

Zece fetişuri de la Viţa de Vie

ALBUM. După trei ani de absenţă, trupa revine cu un nou material discografic, al şaptelea din carieră, care conţine opt piese noi şi două remixuri. CD-ul va avea o dublă lansare, în martie, la Bucureşti

După ce, în 2004, au lansat cel de-al cincilea album din carieră, „9704”, iar la trei ani diferenţă l-au lansat pe cel de-al şaselea, „Egon”, celor cinci băieţi de la Viţa de Vie le-au mai trebuit încă trei ani pentru a scoate discul numărul şapte, intitulat, sugestiv, „Fetish”.

Timp de trei ani s-au ocupat de realizarea celor 10 piese de pe noul album, dar şi de cel mai important proiect al lor, care este familia, după cum spun, într-un interviu acordat EVZ. Noul album este unul care „te face să-ţi pui multe întrebări, asta dacă, evident, vrei să te întrebi”, completează ei.

  • „Fetish” va avea parte de o dublă lansare pe 25 şi 26 martie, la cluburile Silver Church, respectiv Mojo, de la ora 21.00 şi va fi promovat printr-un turneu atât în ţară, cât şi peste hotare.

EVZ: „Fetish”… De ce acest titlu?
Adrian Despot: S-a arătat, din senin, la un moment dat, ca fiind cel mai bun nume de botez pentru acest album. Probabil că, în urma ascultării şi digerării discului, oamenii vor putea să-şi răspundă mai bine la această întrebare. Nu vreau să zic mai mult, îi las pe ascultători să se întrebe.

Ce aduce nou acest album? Se găsesc şi piese mai vechi?
În primul rând aduce opt piese noi. Albumul are zece piese. Cea de-a noua piesă este una mai veche, un remix după o melodie din 1999, intitulată „Ţine minte”. Cea de-a zecea piesă şi, în acelaşi timp, cea de-a doua mai veche, este „Praf de stele”, varianta acustică, variantă care a avut videoclip, dar nu a avut, până acum, un CD pe care să fie inclusă.

Pentru prima oară, există o piesă care dă numele albumului pentru că, până acum, noi n-am denumit un album printr- o piesă. „Fetish” este un album înregistrat într-o perioadă destul de lungă, trei ani, înregistrat de mai multe ori, care a fost gata până pe 3 martie, fapt ce ne-a determinat să stăm şi mai mult în studio. Astfel că, din decembrie anul trecut şi până luna aceasta, am tot lucrat la el. Nouă ne place foarte mult şi abia aşteptăm să-l cântăm live.

Pe albumul „Exxtra” (2001) aţi colaborat cu mai mulţi artişti, Paraziţii, Şuie Paparude, K-Gula. Se aud voci noi pe „Fetish”?
Pe acest album, ca şi pe alte două, cu excepţia discului „Exxtra”, apare o singură voce, feminină, de data aceasta. Este vorba de Teodora Tănase, o tânără speranţă a scenei româneşti, care şi-a pus vocea pe refrenul uneia dintre piese.

Cât despre lansare?
Va fi în două locuri diferite, în zile succesive, 25 şi 26 martie la Silver Church, respectiv Mojo, de la ora 21.00, dar cu aceeaşi componenţă şi acelaşi repertoriu. Poate maniera concertului şi maniera de interpretare vor fi puţin diferite, pentru că Silver Church este mai spaţios şi este posibil ca lansarea să pară mai grandioasă, iar la Mojo, fiind mai mic, totul poate părea mai prietenos. Vor fi două zile, pentru că vrem să le dăm posibilitatea celor ce nu pot ajunge la o lansare să ajungă la cea de-a doua.

Aţi lansat deja un single şi aţi terminat şi clipul. Când va fi pe TV?
Am terminat de filmat videoclipul primului single de pe album, „Eşti mai frumoasă când plângi”, cea de-a treia piesă de pe noul disc. Clipul va apărea mâine pe posturile de muzică de specialitate. Povestea videoclipului e destul de interesantă. Hai să spunem că este vorba de foarte mult plastic şi că nu este un clip cu femeia gonflabilă. Pe ăsta l-am avut în 2000, la piesa „Vino la mine”.

Este un clip în urma căruia privitorii pot rămâne cu diverse stări, asta dacă îşi vor pune întrebări. Clipul este în nuanţa albumului. Cuvintele cheie sunt „plastic” şi „întrebări”.

Asta ar însemna…
Foarte multe simboluri. De la obiecte simbolice la acţiuni simbolice. Cea mai bună definiţie, în cazul nostru, este adoraţia sau importanţa acordată unui anume obiect. Obiectele şi acţiunile simbolice, coroborate cu prestaţia noastră, fac ca, la finalul vizionării, privitorul să aibă varii concluzii.

PROMOVARE

Un turneu cu 25 de concerte

Care va fi următoarea piesă promovată?
Probabil că va fi piesa care deschide albumul, „Azi”. În varianta originală avea şi un subtitlu – „Toată lumea vinde”, dar l-am scos, şi este o piesă care, la primele audiţii, s-a dovedit a fi o melodie importantă pentru ascultători şi am hotărât că ar fi bine să fie asta. Concerte vor fi şi în ţară, şi în străinătate. Se anunţă o perioadă destul de aglomerată, un fel de maxiturneu.

Din perioada imediat următoare lansării albumului şi până pe 11 iunie, când vom lua o scurtă vacanţă, avem aproape 25 de concerte în ţară şi peste graniţe. În afară de Republica Moldova, unde cântăm mereu cu drag, primul concert în afara ţării va fi la Cracovia, la iniţiativa Institutului Cultural de acolo. Probabil au considerat că muzica noastră reprezintă cel mai bine România şi mişcarea culturală de aici. Acesta este primul concert dintr-o serie. Probabil că vor urma şi alte concerte cu ajutorul Institutului Cultural Român.

„Printr-un automatism mental ne gândim la un fetiş sexual, dar asta e doar o mică parte din conotaţiile cuvântului «fetiş».”
ADI DESPOT vocal, Viţa de Vie

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: