Evenimentul Zilei > International > Zaharieva pentru “Die Welt”: Omagierea lui Tito la Skopje este ca și cum l-ai omagia Hitler la Berlin
Zaharieva pentru “Die Welt”: Omagierea lui Tito la Skopje este ca și cum l-ai omagia Hitler la Berlin

Zaharieva pentru “Die Welt”: Omagierea lui Tito la Skopje este ca și cum l-ai omagia Hitler la Berlin

24CHASA: “Bulgaria rămâne unul dintre cei mai puternici susținători ai procesului de extindere a UE, inclusiv cu Republica Macedonia de Nord”, a asigurat vicepremierul bulgar și ministrul al afacerilor externe, Ekaterina Zaharieva, într-un interviu acordat cotidianului național german “Die Welt”.

„Rămânem unul dintre cei mai puternici susținători ai procesului de extindere a Uniunii Europene, inclusiv cu Republica Macedonia de Nord. Dar vrem discuții cu adevărat constructive și serioase între noi. Trebuie să facem un bilanț și să vedem unde ne aflăm. Ura trebuie să înceteze. În perioada 1 septembrie – 20 noiembrie am numărat 14.699 de articole negative despre Bulgaria în mass-media macedoneană și doar patru articole neutre.

În Bulgaria, pe de altă parte, au existat 450 de știri pozitive despre Macedonia de Nord în mass-media în aceeași perioadă”, a subliniat șefa diplomației de la Sofia, citată de Agenția bulgară Focus.

„Aceasta arată o lipsă de pluralism. Au fost și destul de brutali la adresa mea, când am îndrăznit să-mi exprim lipsa de înțelegere când au sărbătorit a patruzecea aniversare a morții unuia dintre cei mai întunecați dictatori, Tito, care a ucis circa 1,7 milioane de oameni în fosta Iugoslavie, în decurs de mai puțin de zece ani. Și încă îl omagiază. Primarul din Skopje este prieten de partid cu Zaev. După aceea nu am mai fost atât de populară acolo. Dar este ca și cum primarul Berlinului ar propune să se celebreze moartea lui Hitler”, a făcut Zaharieva comparația.

„Să încercăm să calmăm emoțiile … Să ne concentrăm pe cadrul de negociere și să lucrăm pe protocolul bilateral care să completeze acordul. Sper că atunci când emoțiile din ambele părți se vor calma, vom avea discuții mai constructive”, a subliniat Zaharieva.

La întrebarea dacă negocierile vor fi demarate încă în cadrul președinției germane a UE, care se încheie la sfârșitul anului, Zaharieva a răspuns: „Îl voi cita președintele francez: calitatea este mai importantă decât viteza procesului. Va dura atâta timp cât va fi necesar”.

Sursa

Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR