Prima telegramă despre România a apărut acum două zile.
Am aflat dintr-o depeşă trimisă în 2006 de ambasada SUA la Bucureşti către Departamentul american de Stat despre eforturile diplomaţilor americani care încearcă să convingă guvernul României să permită reluarea adopţiilor internaţionale, şi apoi dintr-o discuţie a diplomaţilor americani cu fostul comisar UE pentru relaţii externe, Chris Patten, că ţara noastră e "un stat sălbatic".
Iar aseară, cotidianul britanic The Guardian publică detalii dintr-o telegramă plecată pe 16 iunie 2009 de la Departamentul american de Stat şi semnată de Hillary Clinton ce are drept solicitare colectarea de date privind România şi cere, printre altele, detaliile "biometrice" ale "actualilor lideri şi ale celor în devenire".
În documentul trimis de la Ambasada SUA la Paris se mai vorbeşte şi despre combaterea terorismului din Franţa, schimb de date, trafic de persoane sau criza economică.
 
Referirile la România apar în secţiunea "Trafic de persoane" a notei diplomatice.
 
„Franţa a fost ţară de destinaţie pentru victimele, aduse prin reţele de trafic de persoane din Africa (Camerun şi Nigeria), Centrul şi Estul Europei (în special din Bulgaria şi România), fosta URSS  şi, din ce în ce mai mult, din Asia (în special din China), pentru prostituţie şi exploatare", se arată în document.
Ziua şi dezvăluirile
Între timp, WikiLeaks continuă iureşul dezvăluirilor. Într-o discuţie a diplomaţilor americani cu fostul comisar UE pentru relaţii externe, Chris Patten, revelează o opinie deloc plăcută a acestuia despre România, considerată „un stat sălbatic”, arată documentele dezvăluite de WikiLeaks şi citate de The Guardian.
Iar din depeşele diplomaţilor americani la Chişinău s-a aflat că Vladimir Voronin a încercat să-l mintuiască pe Marian Lupu, liderul Partidului Democrat.
Tot în aceleaşi documente, Rusia e văzută ca un stat corupt până în măduva oaselor, în care toată lumea, de la Kremlin până la oficialii inferiori, membri ai serviciilor de securitate, oameni de afaceri şi crima organizată îşi dau mâna pentru a institui "un virtual stat mafiot".
Site-ul WikiLeaks şi cinci ziare din SUA şi Europa au început în noaptea de duminică spre luni publicarea a peste 250.000 de telegrame trimise de diplomaţii SUA din întreaga lume. România este menţionată în peste o mie de telegrame, doar o mică parte dintre acestea au apărut până acum însă.
CITIŢI MAI MULTE DEZVĂLUIRI ÎN SECŢIUNEA WIKILEAKS