Evenimentul ZileiActualitateWelcome in Romania! Filarmonica din Londra, repetiții la București cu manele și bormașini pe fundal

Welcome in Romania! Filarmonica din Londra, repetiții la București cu manele și bormașini pe fundal

Welcome in Romania! Filarmonica din Londra, repetiții la București cu manele și bormașini pe fundal
Repetițiile Orchestrei Filarmonice din Londra, la București, pentru concertul din cadrul Festivalului George Enescu, s-au desfășurat în condiții speciale. Aceasta deoarece organizatorii nu au fost capabili să găsească soluțiile potrivite pentru ca reunumita orchestră să-și pregătească recitalul în liniște, fără perturbări externe.

Orchestra Filarmonică din Londra, una dintre cele mai apreciate din lume, a fost unul dintre invitații de gală ai Festivalului George Enescu. Cu toate acestea, organizatorii de la București nu au reușit să se ridice la înălțime și să le asigure muzicienilor, cunoscuți pe tot mapamondul, cele mai bune condiții de repetiție și concert.

A 25-a ediție a Festivalului George Enescu se desfășoară în perioada 28 august – 26 septembrie la București, la Ateneul Român și Sala Palatului.

Un număr de 3.500 de artiști străini și 1.000 muzicieni români vor urca pe scenele celei mai scumpe ediții din istorie a Festivalului George Enescu. Astfel, 34 de orchestre vor cânta în cadrul acestui eveniment cultural de excepție organizat în România.

Cum au fost întâmpinași artiștii englezi

Repetiția muzicienilor englezi, pentru recitalul din seara zilei de 9 septembrie, s-a desfășurat având pe fundal un inedit concert de manele și lovituri de picamer. Situația relatată chiar de Oana Marinescu, directorul de comunicare la Festivalul George Enescu, pe pagina sa de Facebook. Englezii nu au părut, însă, deranjați, iar concertul s-a ridicat la înălțimea renumelui Filarmonicii londoneze, fiind extrem de bine primit de public.

„Concertul de aseară a fost superb. Am primit reacții extraordinare de la public. Artiști profesioniști 100%. Dacă vă întrebați cum se face Festivalul Enescu în România… London Philharmonic Orchestra (LPO) a repetat azi, la Sala Palatului, pentru concertul de diseară de la Festivalul Enescu, cu manele și picamere pe fundal. Încă nu a intrat în scenă și tradiționala bormașină. Repetițiile LPO erau programate de la 10.00 la 13.00.

Sala Palatului, cu care ARTEXIM are contract pe perioada Festivalului, a mai închiriat un spațiu pentru repetiții pentru un concert de manele, de la ora 11.00.

E drept, ARTEXIM nu are exclusivitate pe tot spațiul de la Sala Palatului, dar cum suprapui două repetiții de concerte într-o clădire fără izolare fonică? Iar de la 10.00 au început și reparațiile la acoperișul Sălii Palatului, cu picamere și arzător de smoală”, a scris Oana Marinescu.

Repetiții în zgomot de utilaje și manele

Povestea a fost confirmată de jurnalistul Vitalie Cojocari, ce a prezentat și o înregistrare video în care muzica manelelor și sunetele scoase de o bormașină li de picamere se suprapun cu repetițiile orchestrei. Acesta a relatat despre incident tot într-o postare pe Facebook, intitulată, „Festivalul Enescu, manele și bormașina”

„Festivalul Enescu, manelele și bormașina

Vecinul care pune manele în cel mai nepotrivit moment, când este nevoie de liniște ori de concentrare pentru o anumită activitate cognitivă. Vecinul care dă cu bormașina când ți-e lumea mai dragă.

Cine nu a avut un astfel de vecin prin preajmă?

Dacă noi suntem cumva obișnuiți, oare ce zic oaspeții care ne vin în țară? London Philharmonic Orchestra(LPO), una din cele mai cunoscute și respectate orchestre la nivel mondial, cu o istorie impresionantă, a avut parte de ambele experiențe. Și de manele, și de bormașină, De fapt, de ceva și mai dur: au avut parte de picamer.

Ce s-a întâmplat?

LPO este invitată la Festivalul Enescu, iar ieri a vrut să țină o repetiție în Sala Palatului, să se pregătească temeinic pentru concert. Ți-ai găsit. Pe acoperișul Sălii Palatului au început niște lucrări de renovare. Inclusiv cu sunete de picamer, care nu pot fi integrare într-o operă clasică.

Dar nu este totul. Dintr-o sală vecină celei în care făcea repetiția au răsunat… manele la volum maxim.

Acest lucru nu avea cum să nu deranjeze artiștii care au nevoie de o acustică impecabilă și de o liniște totală ca să se concentreze. Dacă ați fost la un concert de muzică clasică știți cât de mult contează cele două elemente.

Nu este clar de ce administratorii Sălii Palatului au permis cele două situații, reparațiile cu picamerul și ceva concert de manele într-o sală alăturată în timpul unei repetiții importante, se întreabă organizatorii unuia dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internațional? Organizatorii mi-au dat și o înregistrare audio. O ascultați aici. Se aud și manelele, dar și lucrările”, a scris jurnalistul pe pagina de Facebook.

 


Accesează: