Warren Buffett, apărător al acuzaţilor de fraudă de la Goldman Sachs

Warren Buffett, apărător al acuzaţilor de fraudă de la Goldman Sachs

Deşi a recunoscut că băncile şi alte instituţii financiare s-au angajat în acţiuni riscante, care au condus la actuala criză financiară, miliardarul american Warren Buffett le-a luat apărarea celor de la Goldman Sachs.

Buffett a ieşit de multe ori la rampă pentru a critica excesele directorilor de pe Wall Street, care, în goana după profit, au ales riscul în locul unor investiţii mai sigure. Cu toate acestea, miliardarul american spune că nu a văzut nimic în „comportamentul celor de la Goldman Sachs, care să îi expună criticilor mai mult decât pe alţi colegi de pe Wall Street”, informează Wall Street Journal.

Remarcile sale, făcute în timpul întâlnirii anuale a celor de la Berkshire Hathaway Inc., i-au surprins pe unii dintre cunoscuţii lui Buffett, în vreme ce Charlie Munger, vicepreşedintele Berkshire, le-a susţinut.

„Avem un sistem defect. În această situaţie, oamenii foarte buni vor începe să facă lucruri contraproductive. Când tigrul iese din uşcă şi face pagube, e o nebunie să acuzi tigrul. Idiotul de paznic al tigrului trebuie să suporte consecinţele”, a declarat Charlie Munger, criticând deficienţele din sistemul financiar-bancar, cauzate, în opinia lui, de anumite norme impuse de guvern.

Ne puteți urmări și pe Google News

Afirmaţiile celor doi vechi prieteni nu îi surprind pe unii analişti, deoarece, prin intermediul afacerilor derulate de Berkshire, Buffett şi Munger au colaborat timp de decenii cu Goldman Sachs, fiind chiar acţionari ai celei mai mari bănci de investiţii din SUA.

Investigaţii în lanţ

Avocaţii celor de la Goldman Sachs trebuie să îşi apere clienţii în cadrul unui process civil, intentat de Securities and Exchange Commission. Banca de investiţii este acuzată că şi-a înşelat clienţii. Aceştia au fost convinşi să cumpere diverse instrumente financiare de tip ipotecar, cunoscute ca Abacus 2007-AC1, chiar dacă angajaţii Goldman Sachs ştiau că această piaţă urma să se prăbuşească.

Goldman Sachs a negat acuzaţiile şi a anunţat că îşi pregăteşte apărarea.

Autorităţile din Marea Britanie şi Germania vor demara propriile anchete.