Evenimentul Zilei > Actualitate > Vulcanii noroioşi, ameninţaţi de turismul făcut după ureche
Vulcanii noroioşi, ameninţaţi de turismul făcut după ureche

Vulcanii noroioşi, ameninţaţi de turismul făcut după ureche

Cunoscut pentru vulcanii noroioşi, Buzăul ascunde şi alte frumuseţi naturale, dar şi unele puse în evidenţă de mâna omului. Totuşi, puţine pensiuni sunt pregătite pentru a-i primi pe cei care vor „Vacanţe la ţară”.

Valea Buzăului, Rezervaţia „Vulcanii noroioşi” de lângă Berca, Mănăstirea Ciolanu şi tabăra de sculptură de la Măgura, staţiunea Sărata Monteoru sau localitatea Pietroasele, unde au fost descoperite un celebru tezaur gotic şi un castru roman, sunt cele mai cunoscute atracţii turistice ale Buzăului. Turiştii care s-au oprit pe aceste meleaguri au putut degusta vinuri produse de localnici la numeroase pensiuni, însă numai 20 din administratori şi-au înscris agropensiunile în programul „Vacanţe la ţară”.

Unul dintre motive poate fi şi faptul că anul trecut programul nu s-a bucurat de mult succes, iar administratorii se aşteaptă ca anul acesta lucrurile să meargă şi mai prost.

„2009 nu a fost un an spectaculos, dar pesoanele de vârsta a treia au agreat programul. Am avut circa 50 de turişti înscrişi. Anul 2010 este unul mai greu, cred că vor fi aproximativ 30-40 de turişti”, spune Poliana Partal, reprezentanta ANTREC Buzău.

Calitatea, cea mai bună reţetă

Chiar dacă pensiunile arată frumos, un aspect deosebit de important îl reprezintă calitatea serviciilor. Administratorii înscrişi în program trebuie să ofere servicii de calitate, la preţuri mici. În primul rând, clienţii ar trebui să vină atraşi de preţurile mici. În al doilea rând, calitatea serviciilor ar trebui să îi convingă să revină, fie şi numai pentru a-şi petrece sfârşitul de săptămână în mijlocul naturii.

„Pensiunile câştigă promovându-se prin acest program. În plus, persoanele care lucrează în turism trebuie pregătit corespunzător din şcoală. Acum toată lumea face turism după ureche”, explică Poliana Partal. Reprezentanta ANTREC spune că se organizează cursuri de pregătire pe plan local, însă tinerii au nevoie de multe ore de practică în şcoli pentru a deveni adevăraţi profesionişti în industria ospitalităţii.

S-a încercat finanţarea acestor programe de pregătire cu fonduri europene, însă proiectele s-au blocat la nivelul autorităţii de management. Poliana Partal este însă încrezătoare că problemele vor fi soluţionate rapid.

Câte doi în butoi

Promovarea este unul dintre beneficiile de care se bucură administratorii de pensiuni care intră în program. Chiar dacă afacerea lor s-a bucurat de atenţia presei şi nu duce lipsă de clienţi, soţii Daniela şi Vasilică Roşcas-au înscris în program şi speră ca anul acesta să pună încă o piatră la dezvoltarea micii lor afaceri turistice.

Acum câţiva ani, au cumpărat 6 butoaie mari, în care ar încăpea vreo 10.000 de litri de vin, şi le-au transformat în camere primitoare, în care pot dormi 12 oameni. Câte doi în fiecare butoi.

Ideea lor a prins, aşa că nu se plâng de clienţi. Însă, fiind o afacere mică, nu pot trăi doar din banii pe care îi încasează din turism.

„Peste tot ni se pun numai beţe în roate şi este foarte greu să te dezvolţi”, povesteşte Daniela Roşca. Femeia mărturişeşte că scoate bani pentru întreţinerea căsuţelor din butoaie şi pentru construcţia unei noi pensiuni din vânzarea de vin. Însă, iarna a fost grea, iar via a fost afectată de îngheţ, aşa că anul acesta ar putea să producă mai puţin vin.

Chiar dacă 2010 nu se anunţă un an bun, Daniela este optimistă şi speră ca mica afacere de familie să prospere anul viitor.

„Măcar să ne meargă anul acesta ca şi în 2009. La 12 locuri de cazare nu poţi să ştii cât profit ai avut, mai ales că investim în pensiunea nouă. Sperăm să vorbim despre „mai bine” de la anul”, mai spune Daniela.

Prin programul „Vacanţe la ţară”, turiştii beneficiază de sejururi la preţ redus, dacă se cazează de duminică şi până vineri. Programul se va încheia pe 18 iunie.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: