Un ritual, o atingere şi un semn magic. Sunt suficiente pentru ca bărbaţii să ajungă să-şi vadă cel mai înfiorător coşmar transformat în realitate – micşorarea penisului sau chiar dispariţia lui. Aşa susţin 14 presupuse victime ale unor vrăjitoare maestre în magia neagră din Republica Democrată Congo, relevă Reuters.

În capitala Kinshasa circulă de o săptămână zvonuri despre bărbaţii deposedaţi de penis sau care s-au trezit într-o clipită cu doar o fărâmă din podoaba masculină de odinioară. Specialistele în magie neagră ar recurge la astfel de tertipuri pentru a oferi apoi nefericiţilor, contra unor sume frumuşele, tratamente miraculoase care să le aducă înapoi bărbăţia.

Astfel de presupuse întâmplări nu sunt însă neobişnuite pentru ţările din Vestul Africii, unde credinţele tradiţionale şi vrăjitoria sunt des întâlnite, la fel ca ritualurile de ucidere pentru obţinerea de sânge sau părţi din trupul uman. Când apar astfel de cazuri, oamenii intră în panică şi încearcă să-şi facă dreptate linşând vrăjitoare.

Pentru neliniştea populaţiei din Congo declanşată de ieşitul vrăjitoarelor la „micşorat de penisuri“ stau mărturie emisiunile de radio interactive, în care ascultătorii îşi spun păsurile şi sunt sfătuiţi cum să se ferească de farmece. Pe oameni nu-i convinge nimic. „Sunt tentat să spun că este o farsă uriaşă. Dar când încerci să le spui bărbaţilor că penisurile lor sunt tot acolo, îţi spun că au devenit mititele sau că acum sunt impotenţi“, a explicat Jean-Dieudonne Oleko, şeful poliţiei din Kinshasa.

Pentru ca isteria creată în jurul acestor presupuse întâmplări să nu degenereze, autorităţile au trecut la măsuri drastice. Poliţia a arestat 13 vrăjitoare suspectate că ar fi atentat la bărbăţia congolezilor, dar a reţinut şi cele 14 victime. Forţele de ordine au acţionat astfel pentru a evita o vărsare de sânge similară celei petrecute în Ghana, în urmă cu circa 10 ani.

Atunci, 12 persoane bănuite că ar fi micşorat prin magie organe genitale masculine au fost ucise în bătaie de mulţimea furioasă.