Prezent la Scoala de vara a Tineretului Liberal, ministrul a cerut practic Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) sa opreasca contractul Petrom, daca are cea mai mica sansa:  „Recomand AVAS sa verifice cu mare atentie, toate scadentele, daca Petrom isi indeplineste obligatiile si, daca are cea mai mica sansa de a opri contractul, sa-l opreasca”.

Actionarul majoritar al Petrom este compania austriaca OMV, care a cumparat 51% din actiuni de la statul roman in 2004 iar AVAS detine 20,64% din actiuni.

Laude pentru Rompetrol

Atacul la adresa privatizarii Petrom s-a produs in timp ce ministrul liberal lauda vanzarea a 75% din actiunile Rompetrol catre compania nationala din Kazakstan KazMunaiGas. Tranzactia reprezinta in opinia ministrului liberal „un pas inainte”, cu „consecinte mai degraba pozitive” pentru securitatea energetica a Romaniei „prin conectarea la petrolul din Marea Caspica”.

Declaratia lui Varujan Vosganian referitoare la Petrom vine dupa ce anul trecut premierul Calin Popescu-Tariceanu afirma ca anularea contractului de privatizare nici nu intra in discutie si ca un asemenea gest ar fi foarte periculos pentru Romania. Seful guvernului raspundea astfel dubiilor prezidentiale cu privire la corectitudinea concesionarii catre OMV-Petrom a resurselor energetice.

Reprezentantii Petrom si ai AVAS au declarat pentru NewsIn ca societatea si-a indeplinit la zi toate obligatiile din contractul de vanzare.