Preşedintele rus a fost primit, ieri, în staţiunea Ialta din Crimeea de către omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici, care nu a reuşit să obţină nici cu această ocazie o reducere a preţului gazului rusesc livrat Ucrainei.

Sosit la Ialta cu o întârziere de patru ore, Putin a preferat ca mai întâi să se întâlnească cu un grup de motociclişti ruşi din apropierea aeroportului şi numai după aceea să meargă la preşedintele Ianukovici.
Acest episod l-a iritat în mod special pe ministrul ucrainean pentru situaţii de urgenţă, Viktor Baloga. „Preşedintele Putin a depăşit limitele acceptabile ale unei întârzieri şi s-a dus să se întâlnească cu motocicliştii şi cu prietenele lor, arătând astfel care sunt priorităţile sale în Ucraina”, a comentat oficialul de la Kiev.

Un fost ministru ucrainean de externe, Vladimir Ogrîzco, astăzi opozant prooccidental, a vorbit despre comportamentul „mitocănesc” al lui Putin faţă de preşedintele ucrainean. „În loc să se grăbească la întâlnirea cu gazda sa, el s-a oprit să bea un pahar cu motocicliştii. În opinia mea, aceasta este o palmă diplomatică sau o mitocănie diplomatică”, a spus fostul ministru.

Pentru editorialistul Vitali Portnikov, întâlnirea cu motocicliştii a urmărit să-l umilească pe preşedintele Viktor Ianukovici. „Prin ceea ce şi-a permis (…) Putin a încercat să arate că Ianukovici nu este un preşedinte, ci un simplu guvernator, care va aştepta atât cât i se va cere să aştepte”, consideră ziaristul ucrainean, care mai vorbeşte şi despre „atmosfera de dispreţ” ce a dominat această vizită