Evenimentul Zilei > International > Vladimir Putin cere revizuirea regulilor armelor din Rusia după atacul de marți dimineața
Vladimir Putin cere revizuirea regulilor armelor din Rusia după atacul de marți dimineața

Vladimir Putin cere revizuirea regulilor armelor din Rusia după atacul de marți dimineața

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat marţi revizuirea regulilor ce autorizează portul de arme în Rusia, după ce marţi dimineaţa a avut loc un atac sângeros asupra unei şcoli din regiunea autonomă Tatarstan, informează AFP şi TASS.

Vladimir Putin a cerut revizuirea condițiilor în care cetățenii ruși au dreptul să poarte armă. Decizia a fost luată urmare a atacului dintr-o școală din Tatarstan, unde 11 persoane au fost ucise.

„Preşedintele a ordonat să fie elaborat de urgenţă un nou cadru privind tipul de arme autorizat pentru circulaţie în rândul populaţiei civile, ţinând cont de tipul de armă folosit în atacul din Kazan”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Atacatorul avea arma înregistrată pe numele lui

Un tânăr de 19 ani arestat ca fiind autor al atacului avea „o armă înregistrată oficial pe numele lui”, după cum a declarat preşedintele Republicii autonome Tatarstan din cadrul Federaţiei Ruse, Rustam Minnihanov.

Preşedintele rus a exprimat profunde condoleanţe rudelor copiilor ucişi în timpul atacului din oraşul Kazan şi urat „însănătoşire grabnică” celor răniţi.

Potrivit Comitetului Antiterorist al Rusiei, atacul a fost întreprins de o singură persoană. La orele locale 09:30, atacatorul înarmat a deschis focul în gimnaziul nr.175 din Kazan, iar în urma atacului au murit 8 persoane, majoritatea copii, iar alte 21 au fost rănite. De asemenea, la spital au fost internaţi 18 copii, dintre care 6 în stare foarte gravă.

11 morți în urma atacului de marți

Potrivit unor informaţii pe surse difuzate de agenţia TASS, în atac ar fi fost ucise 11 persoane au fost ucise, dintre care 9 copii. De asemenea, 32 ar fi fost rănite şi transportate la spital.

De asemenea, primele informaţii despre atac vorbeau despre doi atacatori, un tânăr de 19 ani care a fost arestat şi un alt bărbat care a fost ucis de forţele de intervenţie. Însă informaţia publicată de Comitetul Antiterorist că atacul a fost comis de o singură persoană este susţinut şi de un comunicat al preşedintelui Tatarstanului. „Atacatorul a acţionat de unul singur, informaţiile despre doi atacatori nu corespund realităţii”, se spune într-un comunicat al biroului său de presă.

Autorităţile Republicii autonome Tatarstan au declarat data de 12 mai zi de doliu.

Unul dintre atacatori a fost elev

Unul dintre atacatori, în vârstă de 19 ani, a fost deja reținut în timp ce al doilea se află încă în clădirea școlii și ar fi luat ostatici. Acesta se numește Ilnaz Galyaviev (foto), în vârstă de 19 ani și ar fi fost, conform unor surse, elev al acestei școli.

El a absolvit gimnaziul acum patru ani, iar în timpul studiilor ar fi avut conflicte cu colegii și profesorii. Inițial, acesta l-ar fi ucis pe paznic, apoi a atacat profesoara, după care a deschis focul asupra elevilor din coridor.

Cel de-al doilea atacator, susține presa din Rusia, ar fi fost ucis în cadrul intervenției forțelor de ordine rusești.