Evenimentul Zilei > International > Vlad Filat a cucerit Moldova într-un an
Vlad Filat a cucerit Moldova într-un an

Vlad Filat a cucerit Moldova într-un an

Comuniştii de peste Prut au fost detronaţi la capitolul încredere de partidul premierului moldovean.

Formaţiunea condusă de premierul moldovean Vlad Filat, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), membru al Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) – coaliţia de guvernământ de la Chişinău care a preluat puterea acum un an – conduce detaşat, pentru prima dată, în topul încrederii populaţiei, potrivit unui sondaj dat publicităţii ieri.

Aproximativ 42 la sută dintre respondenţi au indicat PDLM drept partidul politic în care au cea mai mare încredere, în timp ce 35 de procente se bizuiesc în continuare pe fosta formaţiune de guvernământ, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), se arată în studiul efectuat de IMAS Chişinău şi citat de portalul Unimedia.

Aceeaşi cotă de încredere o au şi democraţii conduşi de Marian Lupu, fostul candidat la preşedinţie al alianţei pro-europene, în timp ce Partidul Liberal, condus de preşedintele interimar al ţării Mihai Ghimpu, închide clasamentul cu 30 de procente.

Comparativ cu precedentul sondaj realizat în aprilie 2010, PDLM creşte la capitolul încredere cu şapte puncte, democraţii cu şase şi liberalii cu numai două puncte, în timp ce comuniştii stagnează.

Preşedinte prin vot direct

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de referendumul programat pe 5 septembrie, când cetăţenii moldoveni cu drept de vot vor decide dacă preşedintele ţării va fi ales prin vot direct, cifrele indicate de IMAS par să-i liniştească pe liderii Alianţei pentru Integrare Europeană care au înaintat această propunere după două tentative eşuate de impunere a propriului candidat în alegerile din parlament.

Circa 73 la sută dintre moldoveni au declarat că vor participa la referendumul de modificare a Constituţiei, 91 de procente dintre aceştia afirmând că vor susţine propunerea alianţei.

Ascensiunea PLDM în sondaje i-ar putea spori ambiţiile premierului Filat de a ocupa prima funcţie în stat. Pe 3 august, la o întâlnire cu cetăţenii unui raion, actualul premier nu a exclus posibilitatea de a candida la funcţia de preşedinte.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: