O doză de vitamina B administrată zilnic poate preveni chiar şi cu jumătate progresia demenţei.
Specialiştii de la Universitatea Oxford au realizat, timp de doi ani, un studiu cu privire la efectele vitaminei B asupra deprecierilor cognitive uşoare, considerate drept un factor de risc în apariţia bolii Alzheimer şi a altor forme de demenţă.
Deprecierile cognitive uşoare (MCI) afectează aproximativ 16% dintre persoanele cu vârste de peste 70 de ani şi se caracterizează prin pierderi uşoare de memorie, dificultăţi de exprimare verbală şi alte disfuncţii mentale.
De obicei, MCI nu afectează activităţile cotidiene, însă, aproape jumătate dintre cei diagnosticaţi cu această afecţiune au ajuns ca, în aproximativ cinci ani, să facă Alzheimer, o boală care se manifestă, în primul rând, prin pierderi de memorie şi care afectează 26 de milioane de oameni din întreaga lume.
Profesorul David Smith, de la Departamentul de Farmacologie al Universităţii Oxford, şi colegii săi au coordonat, timp de doi ani, un studiu la care au participat 168 de voluntari cu deprecieri cognitive uşoare. O parte dintre subiecţi a primit tablete cu un conţinut ridicat de acid folic şi vitaminele B6 şi B12, iar ceilorlalţi participanţi le-a fost administrat un medicament placebo. Rezultate
S-a constatat astfel că, în cazul celor care au luat vitamina B, nivelul în sânge al aminoacidului numit homocisteină - responsabil pentru apariţia Alzheimerului - era mai scăzut. De asemenea, cei care la începutul studiului aveau un nivel ridicat al homocisteinei, la final acesta era mai scăzut cu jumătate.
Deşi testele nu au fost destinate măsurării abilităţilor cognitive, cercetătorii au descoperit că persoanele cu procentul cel mai scăzut de afectate cu homocisteină au înregistrat un punctaj mai ridicat la testele de inteligenţă.