Visul lui Barack Obama a devenit promisiune

Visul lui Barack Obama a devenit promisiune

La încheierea Convenţiei Naţionale a Partidului Democrat, senatorul a acceptat candidatura la preşedinţie printr-un discurs istoric.

Senatorul Barack Obama a rostit joi seară, după ce a acceptat învestitura Partidului Democrat în alegerile prezidenţiale din noiembrie, un discurs de o complexitate, o concreteţe şi o fermitate rare, în care şi-a etalat amănunţit viziunea sa politică şi l-a atacat dur pe rivalul său republican, John McCain. Obama a vorbit în cea de-a patra şi ultima zi a Convenţiei Naţionale Democrate, în faţa unei mulţimi de peste 75.000 de oameni, adunaţi pe Stadionul Invesco, din oraşul Denver, Colorado.

„Un discurs perfect pentru o naţiune sceptică“, „în foarte multe feluri, mai mult o simfonie decât un discurs“, au spus comentatorii americani despre alocuţiunea de 43 de minute a lui Obama. Prezidenţiabilul democrat a încercat să cucerească un public suspicios şi să-l convingă că este un pragmatic, nu un visător. În acest sens, Obama nici nu a menţionat cuvântul „vis“ decât de maximum două ori, ba chiar a schimbat sintagma consacrată „visul american“, numind-o „promisiunea americană“. Republicanii au condus destul

După o scurtă expunere sumbră a situaţiei în care se află ţara, atât economic, cât şi moral, Obama a făcut o scurtă pauză şi apoi a tunat: „Destul!“. „Opt ani ajung“, a adăugat el, referindu- se la perioada de timp scursă de la instalarea administraţiei republicane a preşedintelui George W. Bush. Obama a subliniat că, după aceşti „opt ani de eşecuri“, republicanii „vin să mai ceară încă patru“, fluturând, printre altele, ameninţarea că democraţii vor creşte taxele pentru toată lumea.

„Eu vreau să reduc, şi repet, să reduc impozitele. Să le reduc pentru 95% dintre oamenii care muncesc. Pentru că într-o economie în starea actuală, ultimul lucru pe care ar trebui să-l facem ar fi să creştem impozitele pentru clasa mijlocie. Spre deosebire de John McCain, vreau să tai avantajele fiscale pentru corporaţiile care externalizează locurile de muncă, să le ofer acelor firme care vor crea slujbe chiar aici, în Statele Unite“, a spus candidatul democrat. El a adăugat că mai urmăreşte eliminarea impozitului pe profit pentru întreprinderile mici şi pentru „start-up“-uri, care vor genera atât locuri de muncă bine plătite, cât şi înalta tehnologie a viitorului.

„Şi noi punem America mai presus de orice“

Referitor la securitatea naţională, Obama a declarat că nu va ezita niciodată să-şi apere ţara, acuzându-i pe Bush şi pe McCain că au „jefuit moştenirea pe care o construiseră generaţii întregi de americani, democraţi şi republicani“, stricând relaţiile cu aliaţi vechi. „McCain, am o veste pentru tine: şi noi punem America mai presus de orice“, a subliniat Obama. Senatorul s-a angajat să utilizeze „puterea diplomaţiei ferme“ în politica externă, să „încheie responsabil“ războiul din Irak şi să-l finalizeze pe cel cu „al-Qaida şi talibanii în Afganistan“.

AL GORE

Ocazia nu trebuie ratată

In deschiderea discursului lui Obama, tribuna i-a revenit fostului vicepreşedinte democrat Al Gore, care a apreciat că situaţia din acest an este la fel ca în 2000, când el însuşi a candidat la preşedinţie. „Trebuie să prindem şansa de a-l alege pe Barack Obama“, a spus Gore.

„Unul dintre cele mai mari daruri ale democraţiei noastre este ocazia care ni se oferă, la fiecare patru ani, de a schimba direcţia. Nu este o garanţie, doar o ocazie. Acum opt ani, unii spuneau că nu e mare diferenţă între cei doi candidaţi ai celor două mari partide, şi că realmente nu are importanţă cine câştigă. Mă îndoiesc că ar mai spune cineva aşa ceva acum“, a declarat Al Gore, reiterând că „astăzi avem de făcut practic aceeaşi alegere ca în 2000“.

REPLICĂ

John McCain şi-a desemnat vicepreşedintele Prezidenţiabilul republican John McCain a anunţat ieri candidatului la postul de vicepreşedinte, alături de care va candida în cadrul alegerilor prezidenţiale din noiembrie. Alegerea senatorului de Arizona este Sarah Palin, guvernator al statului american Alaska. În vârstă de 44 de ani, Palin este a doua femeie desemnată candidată la postul de vicepreşedinte din istorie, după democrata Geraldine Ferraro în 1984, şi o premieră pentru partidul republican.

Căsătorită, cu cinci copii, Palin face parte din aripa conservatoare a republicanilor, opunându- se vehement avortului şi susţinând dreptul cetăţenilor americani de a deţine arme de foc. Palin nu este văzută cu ochi buni nici de ecologişti, promovând proiectul unei conducte de gaz natural care să traverseze Alaska.

Ne puteți urmări și pe Google News