O asemenea structură, scrie „Financial Times“, nu este bine văzută nici la Berlin, cealaltă componentă a „motorului franco-german“ al UE, nici la Londra, care nu se află în zona euro.

Ideea aşa-numitului guvern european a fost promovată insistent de Sarkozy în ultimele zile, inclusiv în plenul Parlamentului UE. Ieri, preşedintele a subliniat că acest guvern nu trebuie să se limiteze, ca în prezent, la nivelul miniştrilor de finanţe din Eurogrup, ci să fie la „nivelul politic cel mai ridicat, al şefilor de stat şi de guvern“. Sarkozy a reuşit deja să reunească această structură pe 12 octombrie. Întâlnirea celor 15 state din zona euro a pus la punct planul coordonat de salvare a băncilor, adoptat ulterior de toţi cei 27 de membri UE.

Ideea unui grup permanent al şefilor de state din zona euro, cu atât mai mult unul condus de Sarkozy, a fost primită cu răceală la Berlin, unde ministrul german al finanţelor, Michael Glos, citat de „Deutsche Welle“, a precizat că structura „nu este potrivită pentru rezolvarea actualelor probleme“. În paralel, oficialii guvernului britanic s-au mulţumit să precizeze că nu au primit o propunere oficială din partea lui Sarkozy. „Financial Times“ apreciază că eurogrupul lui Sakozy ar submina rolul premierului luxemburghez Jean-Claude Juncker, reales recent preşedinte al grupului miniştrilor de finanţe din zona euro.