Evenimentul Zilei > Social > Visați să deveniți agent CIA? Ce condiții trebuie să îndepliniți
Visați să deveniți agent CIA? Ce condiții trebuie să îndepliniți

Visați să deveniți agent CIA? Ce condiții trebuie să îndepliniți

A lucra în cea mai temută agenție de spionaj, CIA, pare a fi ca orice alt tip de slujbă. Agenția Centrală de Informații spune că oferă „oportunități interesante de carieră și un mediu dinamic”. Și că a fi agent CIA este o mentalitate și un stil de viață. Desigur, există cîteva cerințe pentru a deveni agent CIA.

Cei care lucrează în Agenția Centrală de Informații (CIA) joacă un rol important în securitatea și protecția Statelor Unite și a cetățenilor săi, scrie NationalInterest.

Pentru a deveni un agent CIA de succes, ar trebui să puteți colecta și evalua informații care corespund securității naționale, să examinați ziare, reviste și alte surse media străine pentru informații importante. Să puteți analiza imagini prin satelit pentru a monitoriza activități amenințătoare, să decodificați mesaje ale unor state străine, să scrieți rapoarte către autoritățile guvernamentale pe baza datelor colectate.

Pare deja ceva super-dificil, ceva ce doar în filmele cu spioni putem vedea. Dar nu se termină aici. Cine vrea să devină agent CIA trebuie să fi obținut cel puțin o diplomă de licență (o diplomă de master poate fi mai bună pentru cariere mai specializate) și trebuie să treacă o serie de verificări-cheie. Care pot include teste psihologice, de droguri, de condiție fizică și teste de poligraf.

Aceste verificări de fond se fac pentru ca agenția să se asigure că nu sunteți loiali altor state străine, care ar putea pune în discuție corectitudinea față de America. Tot acest proces de testări ar putea dura până la un an.

De asemenea, un agent CIA trebuie să vorbească fluent una sau două limbi străine. Întrucât agenții lucrează adesea în țări în care limba engleză nu este limba principală, o astfel de abilitate e mai mult decât vitală pentru orice misiune.
În prezent, limbile din Orientul Mijlociu și Asia, cum ar fi araba, coreeana, rusa și japoneza, sunt cele mai solicitate. Mai mult, dacă ați trăit și ați muncit undeva, în străinătate, este considerat un atu, demonstrând că aveți capacitatea de a vă adapta rapid la o cultură străină.

Program de formare internă

CIA dorește, deși nu este obligatoriu, ca agenții săi să aibă o oarecare experiență în domeniul militar, de securitate sau de aplicare a legii. Deoarece agenția este preocupată de securitatea națională, orice experiență relevantă în aceste domenii va fi cu siguranță valoroasă.

Pentru cei aflați încă pe băncile școlii, și care au rezultate bune, CIA oferă cooperare universitare și stagii plătite. Acest program oferă studenților o oportunitate uimitoare de a dobândi experiență în operațiunile de zi cu zi ale agenției. În funcție de interese și abilități personale, pot fi alese dintre cinci categorii de stagii și cooperare: analiză, clandestin, STEM (Știință, tehnologie, inginerie și matematică), întreprindere și asistență și limbă străină.

Dacă cererea de a deveni agent CIA este încă eligibilă, candidatul trebuie să parcurgă apoi un program de formare internă. În plus față de pregătirea de bază privind politicile și procedurile, o mare parte din pregătirea viitoare se va concentra pe tipul de serviciu ales. Cei care aleg serviciul clandestin, se înscriu în programul de stagiari pentru „serviciul clandestin” de optsprezece luni. Cei care aleg investigațiile vor finaliza Programul de formare a anchetatorilor criminali.