Violeta Alexandru: „Unii bugetari au spor de consemn la domiciliu”

Violeta Alexandru: „Unii bugetari au spor de consemn la domiciliu”

Violeta Alexandru: „Unii bugetari au spor de consemn la domiciliu”. Este anunţul făcut de fostul ministru al Muncii pe social media.

Violeta Alexandru: „Unii bugetari au spor de consemn la domiciliu”.  Fostul ministru al Muncii a depistat peste 50 de sporuri la bugetari. Violeta Alexandru, a făcut public un centralizator al sporurilor din domeniul bugetar. A identificat până acum peste 50 de tipuri de sporuri. De la spor pentru periculozitate sau suprasolicitare neuropsihică, până la munca în ture. Dar şi spor de consemn la domiciliu.  Violeta Alexandru a publicat câteva tabele în care se regăsesc condițiile de acordare și cuantumul fiecărui spor în parte. De exemplu, angajații de la Cutea de Conturi au spor de periculozitate. Un alt spor, numit spor de consemn la domiciliu. Acesta presupune un lucru în schimburi, scrie fostul ministru al Muncii.

Violeta Alexandru: „Unii bugetari au spor de consemn la domiciliu”

„O parte din sporurile acordate în sistemul public. O bună parte. Discuția aceasta este, într-adevăr, despre performanță în administrație. Cu câteva excepții, sporurile în sistemul public au apărut precum am văzut că au apărut și pensiile speciale. Cine s-a descurcat să prindă un moment prielnic și a fost aproape de decident a obținut un spor. De ce credeți că am insistat anul trecut ca absolut toate veniturile din sistemul public să fie toate, TOATE, într-o singură bază de date? Pentru o imagine completă, disponibilă dintr-o singură sursă de date. Trebuie să ne hotărâm ce vrem, de fapt. Şi să le împărțim pe categorii, funcție de obiective, pentru că atunci abordarea va fi diferită. Și justă. (...), a subliniat fostul ministru.

Violeta Alexandru, despre sporurile primite la grămadă de bugetari

„Nu cred că ar deranja pe cineva dacă s-ar stabili indicatori de performanță în administrație. Şi abia apoi ar trece la salarii, sporuri, venituri, în general. Astăzi este invers: mai întâi banii, iar discuția despre performanță se amână veșnic. Rezistența este imensă. Nu cred că un om din sistemul privat își dorește o administrație populată de funcționari nepregătiți, ba dimpotrivă” a scris Violeta Alexandru.

„Când descoperi câte privilegii au funcționarii fără să livreze performanță, atunci chiar deranjează”

„Chiar în administrație, de altfel, cei care muncesc sunt, pe bună dreptate, deranjați de cei care iau același spor (sau mai multe) și nu fac mare lucru.  Acordarea de sporuri tuturor angajaților nu face decât să adâncească lipsa de performanță. Nu în ultimul rând, ne trebuie răspundere individuală în administrație. Astăzi nu răspunde nimeni pentru greșeli. Simplele greșeli se țin cât mai ascunse - aceasta este cultura organizațională. Nici nu se concepe să vorbești despre greșeală în sistemul public. Eu totuși am vorbit. Toate aceste lucruri, care se întâmplă netransparent, îi țin pe românii din diaspora departe de țară. Nu veniturile mai mici, ci atmosfera generală, faptul că unii pot, pentru că se descurcă să influențeze deciziile iar alții se pregătesc, muncesc cu seriozitate, se țin de treabă și ... degeaba. Știu că se poate #altfel – anume corect pentru cei care muncesc. Respectuos pentru mediul privat, care prin munca și riscurile pe care și le asumă, susține sectorul public alimentând bugetul public...”, a concluzionat în postarea sa de pe Facebook.