Parlamentul european este gata să voteze sancţiuni împotriva Ungariei. Viktor Orbán către europarlamentari: ''Dacă va fi nevoie, ne vom apăra frontierele şi împotriva voastră!'', apoi, ''Deputaţii pro imigraţie au majoritatea în Parlament şi pregătesc o răzbunare împotriva Ungariei fiindcă am hotărât să nu devenim o Ţară plină de imigranţi: adevărul e că verdictul e deja scris''.

Înfruntarea riscă să fie foarte dură după cum observăm şi declaraţiile nu tocmai liniştitoare. Asta şi pentru că e prima dată când Parlamentul european face uz de dreptul său de a sancţiona un Stat membru al Uniunii Europene. Totul a început de la raportul eurodeputatului Verzilor, Judith Sargentini, în care a exprimat îngrijorări faţă de Ungaria în ceea ce priveşte ''funcţionarea sistemului constituţional şi electoral, independenţa Justiţiei, corupţia şi conflictele de interese'', ca şi lipsa de respect faţă de libertăţile individuale, aceea de a cere azil. Raport respins de Viktor Orbán.

UE a mai acuzat  Budapesta că nu respectă legile privind dreptul de azil şi că a promulgat o lege care pedepseşte penal pe aceia care ajută imiganţii şi limitează finanţările ONG-urilor.

Viktor Orbán sfidând pur şi simplu europarlamentarii care sunt gata pentru un vor negativ a spus: ''Numai noi putem să hotărâm cu cine să trăim şi cum să gestionăm frontierele noastre – a spus premierul maghiar – am hotărât să apărăm Ungaria şi Europa şi nu acceptăm ca forţele pro imigraţie să ne şantajeze. Noi ne vom apăra frontierele şi împotriva voastră dacă va fi necesar'', notează Il Giornale.

Viktor Orbán în plen: ''Orice naţiune are dreptul să hotărască cum se organizează. Noi suntem cei care ne apărăm frontierele şi doar noi putem să hotărâm cu cine să trăim alături. Am oprit sute şi mii de migranţi clandestini , apărând Ungaria şi Europa''.

În timpul intervenţiei sale, premierul ungar a mai amintit amplul consens popular obţinut la ultimele alegeri: '' Maghiarii au hotărât că patria noastră nu va fi o ţară de imigraţie. Se doreşte excluderea unei Ţări care a exprimat o poziţie clară. Înţeleg că liberalii nu sunt bucuroşi de succesul nostru, dar să te răzbuni pe unguri fiindcă au votat pentru ei înşişi, nu-mi sună bine'', a mai declarat Viktor Orbán fără să se lase intimidat.

Te-ar putea interesa și: