Videanu pune carul înaintea boilor

Videanu pune carul înaintea boilor

Ministrul economiei reorganizează sectorul energetic fără a actualiza strategia în domeniu, care nu mai corespunde realităţii.

Planul de restructurare a sectorului energetic local, care prevede crearea a două companii naţionale integrate în domeniu, a fost gândit de Ministerul Economiei, condus de Adriean Videanu, fără a avea la bază o strategie energetică actualizată. Cea aprobată în 2007 de fostul guvern nu mai este de actualitate, pe fondul crizei şi nu numai.

Secretarul de stat pe energie din minister, Tudor Şerban, ne-a declarat că un grup de specialişti lucrează la completarea strategiei energetice pe termen lung a României (2007-2020), elaborată în timpul fostului ministru de resort, Varujan Vosganian. „Lucrăm acum la completarea strategiei cu lucruri care nu s-au zis, legate, de exemplu, de energia neconvenţională. În mod normal, ar trebui ca strategia să fie adoptată înainte sau în acelaşi timp (cu proiectul de restructurare - n.r.), probabil va fi în acelaşi timp. Am lansat întâi public proiectul de restructurare, pentru că lumea a fost mai interesată de companiile integrate”, a spus Tudor Şerban.

Ce ţinte are România?

Ne puteți urmări și pe Google News

Deşi în acest an consumul intern de electricitate a scăzut cu circa 10%, pe fondul crizei, proiectul de reorganizare a sectorului asumat de Videanu se bazează pe o creştere anuală a consumului până în 2025 de 2,5%, iar rata prevăzută în strategia energetică aprobată prin HG 1069/2007 este de 3%. Totodată, actuala strategie prevede, de pildă, listarea Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, primii doi mari producători interni de energie, care însă ar urma să fie desfiinţaţi acum. Specialistul în domeniu Jean Constantinescu ne-a declarat că e anormal să nu stabileşti întâi ţintele şi pe urmă mijloacele. „Noi nu ştim unde vrem să ajungem, ce portofoliu vrem să deţinem - cât regenerabile, cât nuclear, cât termocentrale cu tehnologii de captare a CO2, cât hidrocentrale -, cum scoatem banii pentru investiţii şi care sunt cele mai potrivite variante”, a menţionat Constantinescu.

Potrivit reprezentanţilor Hidrosind, „o restructurare fără strategie e lipsită de fond”. Aceştia au precizat că nu trebuie acunse costurile reale din sector, avertizând că Hidroelectrica, într-un viitor apropiat, ar putea intra în blocaj financiar, iar CET-urile din marile oraşe „sigur vor fi închise în 2013”, din cauza lipsei investiţiilor de mediu. „Nu trebuie să se amestece sursele de energie, pentru că se ascund costurile. Toată lumea va umfla preţul energiei, ca să-şi acopere cheltuielile mincinoase”, a spus fostul lider al Hidrosind, Ilie Roşu.

El a adăugat că actualele costuri sunt „puternic deformate de încredinţările directe de contracte”, iar prin restructurare, „nimeni nu va şti ce s-a întâmplat, cine e responsabil”. Roşu a avertizat că, „după ce va trece criza, în toate companiile din sector vor începe restructurări”, pentru că personalul e supradimensionat.

PROCES

Hidroelectrica, în judecată pentru numiri politice

Federaţia Sindicală Hidrosind a criticat ieri din nou planul de restructurare a sistemului energetic, ameninţând cu mitinguri şi chiar grevă generală. Potrivit sindicaliştilor, „ţinta restructurării rămâne Hidroelectrica”, iar „gurile rele spun că se vor privatiza centralele de până în 30 MW, dar barajele şi digurile vor trece la Apele Române”, ceea ce înseamnă transferul profiturilor, nu şi al costurilor, care vor rămâne statului.

Din circa 127 de centrale de peste 4 MW deţinute de Hidroelectrica, 84 sunt până în 30 MW, potrivit Hidrosind. Fostul lider, Ilie Roşu, a declarat că „şi aşa competenţele (în sector – n.r.) au fost mult diminuate de amestectul politicului”. El a adăugat că federaţia va da în judecată, în această săptămână, conducerea firmei, pentru „numiri politice” de directori la mai multe sucursale, din afara Hidroelectrica şi fără concurs public.