Victor Ponta nu l-a convins pe Traian Băsescu să renunţe la Consiliul European

Victor Ponta nu l-a convins pe Traian Băsescu să renunţe la Consiliul European

Mai sunt doar două zile până la Consiliul European, iar războiul dintre premier şi şeful statului pe tema reprezentării României la Bruxelles nu s-a încheiat. Victor Ponta a anunţat că va participa la reuniunea Consiliului European, dar va merge, miercuri şi la Curtea Constituţională unde se va dezbate solicitarea Preşedintelui privind participarea României la Consiliul European. În această dimineaţă, Ponta a afirmat că nu a reuşit să-l convingă pe Traian Băsescu cu privire la reprezentarea la Consiliul European.

UPDATE: Primul-ministru Victor Ponta a anunţat că va merge la reuniunea Consiliului European şi că înainte de a pleca ar dori să discute cu Preşedintele Traian Băsescu poziţiile României.  "Voi merge la Bruxelles. Avem pregătite mâine, vom discuta în Guvern ultimele propuneri pe care le-am primit, aş vrea să discut şi cu preşedintele, dacă va mai fi timp, exact care sunt poziţiile României, pentru că eu nu vreau să merg acolo doar cu poziţia Guvernului şi a Parlamentului. Ar fi foarte bine să fie o poziţie coordonată şi cu preşedintele", a mai spus premierul. În plus, premierul a mai susţinut că întenţionează să meargă miercuri la Curtea Constituţională a României unde se va dezbate solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind reprezentarea României la reuniunea Consiliului European.

"În mod sigur am de gând să merg, pentru că, aşa cum am discutat şi astăzi cu grupul S&D, există o uriaşă preocupare şi o îngrijorare faţă de ceea ce se va discuta şi se va decide în cadrul Consiliului European de joi şi vineri", a precizat premierul, citat de Agerpres.  Întrebat dacă decizia CCR ar putea schimba ceva în ceea ce priveşte reprezentarea României, Ponta a spus că nu se află în niciun conflict cu preşedintele. "Este un conflict între preşedinte şi Parlament, eu nu am niciun conflict cu preşedintele. Guvernul nu a acţionat unilateral. Eu nu am acţionat unilateral şi am venit în faţa Parlamentului iar Parlamentul a adoptat o anumită declaraţie. Dacă preşedintele consideră că este într-un conflict cu Parlamentul, CCR îşi poate spune punctul de vedere", a afirmat primul-ministru.

"Ştiţi foarte bine că fiecare ţară din 2010 are un singur reprezentant. De asemenea, ştiţi bine că în ţările cu sistem la fel cu cel al României, cu un preşedinte ales direct, de participat participă primul-ministru. Este vorba de Polonia, Bulgaria, Finlanda, Portugalia, celelalte ţări care au un sistem de acelaşi tip cu al nostru", a mai spus Ponta. Întrebat dacă l-a convins pe preşedinte privind participarea la Consiliul European, Ponta a răspuns: "Nu. Nu am avut niciun fel de decizie în acest sens, orice decizie am fi anunţat-o". Totodată, premierul a reiterat că pe agenda reuniunii Consiliului European figurează subiecte care ţin de Executiv. "Subiectele aflate pe ordinea de zi a Consiliului de joi sunt despre creşterea economică, crearea de locuri de muncă, sunt subiecte care ţin exclusiv de competenţa Guvernului", a spus Victor Ponta. Ieri, preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu conflictul pe care-l are cu premierul Victor Ponta referitor la persoana care va reprezenta România la Consiliul European.

Ne puteți urmări și pe Google News
În replică, premierul Victor Ponta a spus că diferendul reclamat de preşedintele Băsescu la Curtea Constituţională este între Preşedinţie şi Parlament, iar judecătorii Curţii pot doar constata existenţa unui conflict care nu poate fi însă soluţionat decât prin modificarea Constituţiei. Citiţi şi:
  • Atac pe toate fronturile împotriva lui Băsescu
  • Hrebenciuc: Sesizarea făcută de Preşedintele Băsescu la Curtea Constituţională este o exagerare
  • Victor Ponta: Conflictul lui Băsescu este cu Parlamentul, trebuie modificată Constituţia pentru a fi rezolvat
  • Weber: Dacă şi Băsescu şi Ponta vor merge la Bruxelles, preşedintele va fi aşezat la masă
  • Proiectul care ciunteşte atribuţiile CCR a trecut de Senat
  • Senat: Parlamentul va decide cine merge la Consiliul European
  • Curtea Constituţională, sancţionată de deputaţi chiar de ziua ei
  • Victor Ponta nu mai vrea "războaie"