Evenimentul ZileiEVZ SpecialVictor Ponta a fost citat într-un dosar celebru. Există o legătură cu Liviu Dragnea

Victor Ponta a fost citat într-un dosar celebru. Există o legătură cu Liviu Dragnea

Victor Ponta a fost citat într-un dosar celebru. Există o legătură cu Liviu Dragnea
Fostul premier Victor Ponta a fost citat marţi la Tribunalul Bucureşti, în calitate de martor în celebrul dosar Belina, în care mai sunt judecaţi Sevil Shhaideh şi Adrian Gâdea, despre care presa a relatat că au fost apropiaţi de Liviu Dragnea.

Victor Ponta a fost citat într-un dosar celebru. Există o legătură cu Liviu Dragnea. Conform Realitatea Plus, Victor Ponta a ajuns marţi la Tribunalul București, după ce a lipsit la ultima ședință de judecată.

Dosarul Belina vizează trecerea ilegală a insulei Belina și a unei părți din brațul Pavel în proprietatea judeţului Teleorman. Realitatea Plus aminteşte că terenurile au fost închiriate apoi firmei Tel Drum, în spatele căreia s-ar fi aflat Liviu Dragnea.

În dosarul Belina  sunt judecaţi Adrian Gâdea (fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman) şi Sevil Shhaideh (fost vicepremier şi ministru al Dezvoltării).

Victor Ponta a fost citat într-un dosar celebru

Ponta a fost citat în calitate de martor şi în urmă cu două săptămâni, dar nu s-a prezentat. Insula Belina și o parte din brațul Pavel au fost transferate din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și adminsitrarea Consiliului Județean (CJ), sub semnătura fostului secretar de stat din ministerul Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, în 2013.

Sursa citată noteaz că la doar câteva zile distanță, cele două proprietăți au fost închiriate firmei Tel Drum. Dosarul a fost trimis în judecată în 2018, iar la data comiterii faptelor, Sevil Shhaideh era secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Alături de alți inculpați, ea este acuzată pentru abuz în serviciu. Procurorii DNA susţin că insula Belina şi braţul Pavel nu puteau fi transferate decât prin lege și nu prin hotărâre de guvern, având în vedere că făceau parte din domeniul public, conform Realitatea Plus.

Dragnea şi Ponta

Orban a anunţat revenirea insulei Belina la stat

În mai 2020, Ludovic Orban (premier la acea dată) anunța emiterea unui act normativ în urma căruia insula Belina și brațul Pavel vor reveni la Apele Române, adică la stat, „fără contractele de care beneficia Teldrum”.

„După o lungă perioadă în care insula Belina și brațul Pavel au rătăcit prin mâinile prietenilor din Teleorman ai lui Dragnea. Astăzi, insula Belina revine în administrarea statului”, spunea Orban.

În noiembrie 2013, guvernul condus de Victor Ponta a emis Hotărârea 943 prin care insula Belina și brațul Pavel au fost trecute de la Apele Române la Consiliul Județean Teleorman. Motivația adusă de guvern a fost că membruu CJ și-ar fi exprimat intenția de a dezvolta zona prin construcția unui complex turistic şi sportiv.

În februarie 2014, firma Tel Drum, controlată de Liviu Dragnea, a închiriat de la CJ și lacul Belina, și brațul Pavel, proprietăţi cu suprafaţă de 278,78 de hectare şi, respectiv, 45 de hectare.

Totuşi, complexul promis de CJ nu a mai fost construit și zona a fost închisă publicului. În cele din urmă, transferul a făcut obiectul unui dosar penal în care a fost trimisă în judecată Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltării când s-a dat hotărârea de guvern.


Accesează: