Evenimentul Zilei > Actualitate > Victimele goanei după „aurul alb”
Victimele goanei după „aurul alb”

Victimele goanei după „aurul alb”

Elefanții din Indochina sunt amenințați de piața fildeșului din Vietnam, unde lacunele legislative încurajează traficul, denunță o organizație de control a comerțului cu animale sălbatice, potrivit AFP.

Explozia prețurilor fildeșului comercializat ilegal în Vietnam pune tot mai mult în pericol puținii elefanți care mai supraviețuiesc în regiune, estimează grupul Traffic.

Potrivit organizației, prețurile au ajuns la 1.500 de dolari pe kilogram de fildeș (aproximativ 1.100 de euro) și ar putea fi cele mai ridicate din lume.

Au mai rămas doar 150 de elefanți în Vietnam

Cea mai mare parte a fildeșului brut ar veni din Laos, urmat de Vietnam și Cambogia. În aceste trei țări, elefanții aflați în sălbăticie, estimați la 6.200 de exemplare la sfârșitul anilor '80, nu mai erau decât 1.500 în anul 2000.

În Vietnam, unde suprafața acoperită de păduri s-a diminuat cu 50% în cea de-a doua parte a secolului XX, ca urmare a războaielor, a exploatării lemnului și a extinderii terenurilor agricole, numărul elefenaților ar fi ajuns la 150 de exemplare.

În această țară, problema majoră se naște din legislația care interzice comerțul cu fildeș, începând din anul 1992, dar care le permite micilor comercianți să vândă produsele depozitate înainte de această dată. Drept urmare, ei profită pentru a vinde stocuri recente, acuză Traffic.