Monitorul oficial din Rusia urma sa publice in aceasta dimineata decizia prin care data viitoarelor alegeri prezidentiale a fost stabilita pentru 2 martie 2008.
Practic, din acest moment, presedintele Vladimir Putin ar putea incerca sa exploateze un viciu legislativ pentru a se prezenta la scrutinul din primavara. Potrivit Constitutiei, el nu poate candida pentru al treilea mandat consecutiv, comenteaza Reuters.
Totodata, legea nu i-ar fi permis sa candideze daca ar fi avut ideea de a demisiona inainte de expirarea mandatului pentru a organiza alegeri anticipate.
In schimb, daca alegerile au fost stabilite la termenul normal, iar Putin demisioneaza in saptamanile urmatoare, el ar putea, teoretic, sa participe la alegerile din primavara. In intervalul ramas pana la alegeri, el ar fi inlocuit de un interimar, astfel ca s-ar evita problema celui de-al treilea mandat consecutiv.
Presedintele Comisiei electorale centrale din Rusia, Vladimir Ciurov, un fost coleg de-al lui Putin, a declarat agentiei Reuters ca nu crede ca se va ajunge in aceasta situatie. Totusi, el a admis ca situatia ar fi deosebit de spinoasa pentru juristi.
Planurile de viitor ale liderului de la Kremlin ii preocupa in cel mai inalt grad pe analisti, insa este de presupus ca Putin a preferat sa astepte derularea alegerilor parlamentare de duminica pentru a testa starea de spirit a populatiei inainte de a-si dezvalui intentiile.
Referendum pentru Putin
Unii comentatori caracterizeaza alegerile de duminica drept un „referendum pentru Putin”, in conditiile in care nu se poate vorbi despre o veritabila batalie electorala. Singura necunoscuta o reprezinta procentul cu care partidul prezidential Rusia Unita va castiga scrutinul, sondajele osciland intre 55% si 60%. Cel de-al doilea partid care va intra sigur in parlament este cel comunist, condus de Ghenadi Ziuganov, creditat cu 14% din intentiile de vot.
Dintre cele 85 de partide existente in Federatia Rusa, doar 11 au reusit sa indeplineasca criteriile draconice impuse de noua lege electorala pentru a participa la scrutin. In afara Rusiei Unite si a comunistilor, doar doua alte formatiuni politice mai au sperante sa treaca pragul electoral de 7%.
Este vorba despre Rusia Dreapta, partid infiintat de Kremlin, si despre Partidul Liberal-Democratic, condus de ultranationalistul Vladimir Jirinovski. Chiar daca si aceste partide vor reusi sa obtina mandate in Duma de Stat, este de asteptat ca, in viitorul parlament, singurele voci de opozitie sa fie cele ale comunistilor.
„Ironia este ca Putin nici nu are nevoie de revenirea la sistemul unipartinic. Rata sa de popularitate este astronomica, peste 80%, in special gratie stabilitatii politice si economiei ce prospera pe baza exporturilor de petrol”, comenteaza publicatia americana „Christian Science Monitor”.
„Mandatul sau expira in martie, dar popularitatea sa este atat de mare incat nimeni nu va indrazni sa conteste faptul ca el isi va mentine influenta, indiferent de trucurile folosite pentru a-si pastra oficial puterea”, adauga sursa citata.