Biden va sosi mâine la București, în ceea ce un oficial important american a numit „vremuri complicate și provocatoare în Europa”, din cauza acțiunilor Rusiei de destabilizare a situației din Ucraina.

Prima misiune a lui Biden este să îi reasigure pe liderii din statul fost membru al Pactului de la Varșovia, acum membru NATO, că nimeni nu ar trebui să pună la îndoială angajamentul Statelor Unite față de articolul 5 din Tratatul Alianței Nord-Atlantice, care spune că atunci când este atacat un stat membru, este un atac asupra tuturor țărilor NATO.

Biden se va întâlni cu președintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta și îi va vizita pe militarii forțelor aeriene care participă la un exercițiu comun român-american, numit Primăvara din Carpați.

De asemenea, el va susține un discurs în fața unor membri ai societății civile și a unor tineri, despre importanța democrației și a statului de drept.

Aceasta este cea mai recentă vizită în Estul Europei a vicepreședintelui american, într-o regiune asupra căreia s-a concentrat mult de când ocupă această funcție, având un interes crescut în ultima vreme, după debutul crizei din Ucraina.

În martie, Biden a vizitat Lituania și Polonia și a fost la Kiev în aprilie.

Barack Obama va călători în Polonia luna viitoare, pentru a sărbători cea de-a 25-a aniversare a alegerilor post-comuniste din această țară, extrem de importante, având în vedere cea mai puternică răcire a relațiilor Est-Vest, de după finalul Războiului Rece, din cauza Ucrainei.