Viata la polul caniculei, in ziua cea mai fierbinte

Viata la polul caniculei, in ziua cea mai fierbinte

Cu cat te apropii mai mult de Dunare, cu atat vezi cum plange pamantul sub iarba parjolita.

Calafat: 44,2 de gradeC. Oamenii se crucesc si scuipa in san Campuri nesfarsite de vegetatie scunda, porumbi platinati, pitici si cocosati, floarea-soarelui imbatranita si secata de viata prematur, lanuri de grau arse, toate anunta apropierea polului caldurii. Nici macar babele nu se mai strang pe la porti sa faca inventarul trecatorilor.

Maxima istorica de miercuri i-a prins pe localnici intre blocurile de tip comunist si hotelurile moderne construite pe malul Dunarii. Centrul orasului era animat ieri, in amiaza mare. Vantul sufla dinspre Dunare. „S-a miluit Dunarea de noi si azi ne trimise vantul asta, sa mai putem si noi respira”, spune stergandu-si fruntea cu dosul palmei tanti Leana. La 24 de ore de la record, temperatura era cu 13 grade mai mica: doar 31 de grade Celsius.

„La anu’, punem banane”

Piata din localitate este rosie, parca vrand sa se ia la intrecere cu soarele. Tarabe multe, cumparatori putini. Vanzatorii isi aduc aminte de ziua cea mai incinsa. „La ora doua piata era pustie, nu mai era tipenie de om. Am strans tot, ne-am luat lubenitele si dusi am fost. Nu am mai iesit din casa pana astazi. Daca o continua tot asa,

ne-nvatam ca dromaderii. Uite ce palita e lubenita. La anu’, punem banane”, ofteaza cu umor Gheorghe Nechesi, taind agale o felie dintr-un pepene verde micut. Afara, pe trotuar, Florea, un localnic cu mustata stufoasa, povesteste cum a trecut de cea mai calduroasa zi: „Ieri a fost rau de tot. Cand sufla cate o pala de vant, era si mai rau. Venea fiarta!”.

Florea, de pe scaunul lui pus la umbra, se minuneaza si in fata incendiilor care par a nu se sfarsi vreodata. „Focul o sa prapadeasca tot pana la urma. In fiecare zi e cate un incendiu. Uite acum fusei cu padurarul nostru si il sunara de la pompieri ca e incendiu in padurea de la Maglavit. Daca va duceti in camp, observati cum plange pamantul.”

Oamenii din Calafat nu au nici macar o urma de mandrie inconstienta pentru ca detin recordul absolut al temperaturilor lui iulie. Toti isi plang pamantul si se uita rugatori la cer sa ploua.

Moldova Noua: 44 de gradeC. Dunarea stinge caldura

Localnicii s-au asteptat, in ziua recordului, la temperaturi foarte ridicate, desi meteorologii de la Bucuresti dadusera numai cod galben. Explicatia: „Eu ma iau mereu dupa Belgrad, ca e la 70 km de noi, si sarbii au anuntat acolo 43 de grade. M-am gandit ca o sa fie si la noi peste 40, dar nu chiar 44”, ne-a spus viceprimarul Nicolae Gubandru.

Si ieri, la Moldova mai erau punctele de prim-ajutor, desi, la 24 de ore de la recordul de 44 de grade Celsius, se inregistrau abia 28 de grade. „Marti au venit mai multi, vreo 50 de persoane, le-am luat tensiunea, au baut un pahar cu apa, au stat la racoare putin, sa isi revina”, ne-a spus unul dintre asistentii de la punctul de prim ajutor.

Fotbal pe apa, cat e ziua de lunga

Daca batranii au stat mai mult in casa, tinerii au profitat si s-au aruncat in Dunare, sa mai potoleasca soarele arzator. „Tinerii abia asteapta sa vina canicula, ca fac baie in Dunare”, rade viceprimarul. Aproape de Dunare, apa ce sclipeste in razele soarelui nu poate decat sa te tenteze.

Unul dintre locurile preferate de cei din Moldova Noua este in satul Coronini, la cativa kilometri de oras. In zilele fierbinti, pe mal este plin de lume. Intr-o parcare, mai mult improvizata, sunt masini si biciclete trase pe dreapta, iar putin mai jos, in apa, zeci de tineri se lupta cu o minge.

„A fost cald, dar parca nu am simtit. Tot in apa am stat. Azi, apa pare mai calda”, spune razand un baiat negru de soare. Tinerii sar in apa, se scufunda si, apoi, rand pe rand, apar la suprafata. Pe „terenul de joc” se ridica in picioare pentru ca apa le ajunge pana la genunchi. In apa se fac echipele, se aleg capitanii, portarii, apoi se impart jucatorii.

Fotbalistii acvatici alearga mai greu, „terenul” improasca apa la fiecare lovitura de balon. Dar se distreaza. Cazaturile sunt mai blande, iar soarele mai arzator, in mijlocul apei. Oricine ii vede, ar vrea sa li se alature, pentru ca, la Dunare, nu poti decat sa iti doresti sa te arunci in apa, intr-o zi fierbinte. (Nicoleta Chiru)

Ne puteți urmări și pe Google News