Alte venituri de care se va ține cont la calculul pensiei. Nu aveau un caracter permanent

Alte venituri de care se va ține cont la calculul pensiei. Nu aveau un caracter permanent Sursa foto: Arhivă EVZ

Președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat vești importante pentru pensionarii din românia. Cum îi vor ajuta noile reguli de calcul.

Vești importante pentru pensionari. Casa de Pensii a elaborat normele de aplicare pentru noua lege a pensiilor, care este programată să intre în vigoare din toamnă. Potrivit acestora, orele suplimentare, primele în bani și al 13-lea salariu vor fi incluse în calculul pensiei.

Vești bune pentru pensionari

Autoritățile sunt responsabile să actualizeze și sistemul informatic pentru recalcularea tuturor pensiilor. Până în prezent, peste 95% din dosarele celor aproape 5 milioane de pensionari au fost introduse în sistemul electronic. Prin implementarea unei noi formule de calcul, autoritățile promit să elimine toate discrepanțele între pensionari.

Potrivit noii formule de calcul, autoritățile se angajează să corecteze diferențele existente între beneficiarii de pensii. Conform legislației noi, pensia va fi stabilită prin înmulțirea punctului de referință, evaluat la 81 de lei, cu numărul total de puncte acumulate de salariat pe parcursul întregii sale cariere. Aceasta include contribuțiile plătite la bugetul de asigurări sociale, sporurile și orele suplimentare, atunci când este cazul.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Legiuitorul a spus foarte clar să se valorifice sporurile acordate sporadic de-a lungul activității, adică vorbim de acele sporuri care nu aveau un caracter permanent – mă refer la acordul global, care era o formă de remunerare înainte de 1989, mă refer la prime și premii care s-au acordat fie la final de an, acum ele nu se iau în calcul, dar noi am considerat că ele trebuie luate în calculul pensiei”, a declarat Daniel Baciu, președinte Casa de Pensii, pentru Stirile ProTV.

Pensii de peste 8.000 de lei, pentru profesori, vede șeful CNPP, Daniel Baciu

Daniel Baciu. Sursa foto. Facebook

Recalcularea, impact de 10 miliarde de lei

În prezent, Casa de Pensii are înregistrate veniturile brute ale tuturor angajaților începând cu luna aprilie 2001. Acestea includ salariile de bază, bonusurile și primele pe care angajatorii sunt obligați să le declare lunar către ANAF.

„Cei din 2001, vorbim de acele sporuri care sunt suplimentar față de salariul de bază pe care noi deja îl avem, ele se pot aduce de la angajatori, acolo unde fiecare și-a desfășurat activitatea, este vorba despre o adeverință care este foarte clar stipulate în lege prin anexa de la lege – prin care să se facă acea mențiune că s-a contribuit la sistem”, mai explică președintele CNPP.

În cazul situațiilor excepționale, cum ar fi pierderea carnetului de muncă sau în cazul în care angajatorul nu mai este în activitate, legea prevede că datele vor fi preluate din arhiva electronică a caselor de pensii.

Recalcularea planificată pentru luna septembrie ar urma să aibă un impact financiar de aproximativ 10 miliarde de lei, conform declarațiilor oficiale din Ministerul Muncii.

Deși nu sunt anticipate modificări în legislația actuală referitoare la pensiile de urmaș sau de invaliditate, există schimbări semnificative în ceea ce privește pensia anticipată. Autoritățile au redus penalizările aplicate pentru cei care doresc să se pensioneze mai devreme. Potrivit noilor prevederi, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare contributivă pot solicita pensia anticipată cu până la 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare.

sărăcie

Medii defavorizate/ Sursă foto: Pixabay

Se pregătește și o nouă taxă pentru pensionari

În Senatul României se află în dezbatere o propunere legislativă care ar putea impune o nouă taxă pentru anumiți pensionari. Persoanele vizate sunt cele cu venituri lunare mai mari de 4.000 de lei. Această taxă este propusă să fie destinată acoperirii cheltuielilor de asigurare de sănătate.

Inițiativa legislativă a fost semnată de mai mulți deputați și senatori din PNL, printre care Florin Cîțu, Dan Vîlceanu și Virgil Guran. Aceștia propun impozitarea cu 10% a pensionarilor care depășesc venitul lunar de 4.000 de lei.

O astfel de măsură a mai fost în vigoare în trecut, însă a fost declarată neconstituțională din motive procedurale, deoarece a fost adoptată printr-o ordonanță de urgență și nu printr-o lege dezbătută și votată în Parlament.