Evenimentul Zilei > Actualitate > Vestea momentului în lupta cu tulpina Omicron. Specialiștii vin cu o informație prețioasă după zeci de analize
Vestea momentului în lupta cu tulpina Omicron. Specialiștii vin cu o informație prețioasă după zeci de analize

Vestea momentului în lupta cu tulpina Omicron. Specialiștii vin cu o informație prețioasă după zeci de analize

Potrivit unui studiu preliminar efectuat pe pacienți din Africa de Sud, vaccinurile par să ofere o protecție mai solidă decât imunitatea dobândită prin boală. Cele mai multe cazuri noi cu Omicron sunt de fapt reinfectări ale unor pacienți nevaccinați, care au avut și cu varianta Delta.

Un nou studiu a fost publicat de un spital din Pretoria după ce au fost analizate 38 de cazuri de infecție cu noua tulpină.

„Dovezile de până acum arată că mulți dintre cei infectați în Africa de Sud cu noua tulpină au avut în trecut și varianta Delta. Acolo, probabil peste 90% dintre cei nevaccinați au avut Delta. Cei mai mulți au fost descoperiți întâmplător, veniseră pentru altceva la spital, o operație, o naștere. Dintre cei 9 care au pneumonie, toți erau nevaccinați! Întrebarea este, așadar, dacă Omicron îi reinfectează pe cei cu imunitate obținută după trecerea prin Delta și care nu s-au vaccinat, ori îi infectează și pe cei vaccinați??? Există indicii că vaccinurile oferă o protecție mai solidă decât imunitatea căpătată după ce ai făcut tulpina Delta”, a afirmat medicul Scott Gottlieb, fost director FDA, consemnează stiririleprotv.ro.

Asta se și întâmplă cu toate că Omicron a suferit cel puțin 32 de mutații ale proteinei spike, adică exact acel receptor cu ajutorul căruia pătrunde în celula umană. Tocmai de aceea, specialiștii s-au temut că aceste mutații vor face că virusul să păcălească sistemul nostru imunitar care nu îl va mai recunoaște. S-ar părea însă că, în special, anticorpii generați de o infecție anterioară la persoane nevaccinate sunt ocoliți de noua varianta mutantă. Și pentru că acești anticorpi nu mai recunosc proteină spike, tocmai elementul esențial prin care virusul ajunge în celulă umană, atunci Omicron se poate înmulți nestingherit.

„Vaccinarea anti-covid rămâne soluția cea mai eficientă indiferent de mutațiile pe care le suferă virusul”

Nu în ultimul rând, directorul academic în cadrul Departamentului de Microbiologie și Imunologie al universității Otago din Nouă Zeelandă, virusologul român Mihnea Boștină crede că vaccinarea anti-covid rămâne soluția cea mai eficientă indiferent de mutațiile pe care le suferă virusul.

„În mod clar, o persoană vaccinată va avea un anumit grad de protecție împotriva oricărei variante noi, da. Deci faptul că, indiferent de câte mutațîi are o proteină spike există alte modalități ale organismului de a reacționa la o infecție. Când vorbim de proteină spike, în principal ne referim la anticorpii care blochează infecția însă odată ce infecția se desfășoară în organism, sistemul imunitar care este deja prevenit de către vaccin sau de către o infecție anterioară are alte modalități de a răspunde”, a declarat Mihnea Boștină.

Majoritatea statelor occidentale fac în prezent eforturi să accelereze administrarea dozei booster.