Rezultatele primelor studii efectuate pe noua tulpină Omicron au fost făcute publice. Cum arată profilul pacientului

Rezultatele primelor studii efectuate pe noua tulpină Omicron au fost făcute publice. Cum arată profilul pacientuluiSursa: Pixabay

Noua tulpină Omicron s-a răspândit extrem de repede, iar specialiștii epidemiologici au început să efectueze studii pentru a determina simptomele și efectele pe care le are mutația virusului SARS-Cov-2. Primele cercetări arată faptul că ea este mult mai contagioasă decât varianta Delta, însă vorbim despre o formă a infectării mai ușoară.

Primele studii efectuate pe tulpina sud-africană Omicron au fost făcute publice. Faptul că aceasta se răspândește cu rapiditate nu mai este un lucru nou, însă cercetătorii vin și cu alte vești bune.

Formele de boală provocate de noua variantă sunt mai ușoare, iar vaccinurile existente sunt eficiente pentru a evita formele grave ale infectării cu COVID-19. Aceste rezultate au fost făcute publice de specialiștii din Africa de Sud, care au efectuat studii pe primii pacienți confirmați la sfârșitul lunii noiembrie.

Pacienții internați în spital au fost primii asupra cărora specialiștii au efectuat studii. 166 de persoane au participat, toți fiind confirmați cu SARS-Cov-2 în perioada 14-29 noiembrie. Dintre aceștia, doar 20% aveau vârste de peste 50 de ani. Una din cinci infectări a fost confirmată la copiii cu vârste de sub 9 ani, iar cel mai mare procent, aproape 30%, a fost înregistrat în cazul tinerilor cu vârste cuprinse între 30 și 39 de ani.

Specialiștii epidemiologici nu au analizat doar vârsta pacienților infectați, ci și efectele produse de Omicron. Conform primelor rezultate făcute publice, 70% dintre cei 166 de pacienți infectați au fost depistați întâmplător, fiind asimptomatici. Aceștia s-au prezentat la spital cu alte probleme medicale, iar în urma testării au fost depistați pozitiv cu COVID-19.

Se pare că valul de infectări adus de noua tulpină sud-africană înregistrează și o rată a mortalității mult mai mică față de restul variantelor SARS-Cov-2 descoperite până acum. Conform raportului, rata de deces a fost de doar 6,6%, în comparație cu 23% înregistrată în valurile precedente. Aceste date se pot schimba în perioada următoare, fiind urmărită evoluția pacienților infectați pe o perioadă mai lungă de 14 zile.

Veștile bune de la specialiști nu se opresc aici. Actualele vaccinuri sunt eficiente pentru a combate formele grave ale infectării cu Omicron. Din 42 de pacienți internați într-un singur spital, 70 la sută nu aveau nevoie de suport de oxigen, inclusiv toți cei 24 de pacienți vaccinați care erau internați cu alte probleme, dar care au fost depistați pozitivi la testul PCR.

Cum arată profilul unui pacient infectat cu noua tulpină Omicron

Vârsta:

  • 20%  - vârsta peste 50 de ani
  • 19%  - copii 0-9 ani
  • 28% - vârsta 30-39 ani
  • 33% - celelalte grupe de vârstă

Simptome

  • 66% - asimptomatici/simptome ușoare
  • 34%  - forme medii/grave

Gravitate

Din 42 pacienți aflați la 2 decembrie într-o unitate de primiri urgențe:

  • 70% - fără suport oxigen
  • 21% - suport oxigen (pneumonie diagonisticată)
  • 9%  - ATI

Studiul a fost publicat pe site-ul Consiliului Științific Medical din Africa de Sud de directorul Departamentului SIDA-Tuberculoză.

Emilian Popovici trage primele concluzii după publicarea studiilor specialiștilor sud-africani

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, susține că putem vorbi deja despre primele concluzii pozitive în ceea ce privește noua variantă a virusului SARS-Cov-2. Acesta susține că există patru aspecte care conduc spre o concluzie optimistă, însă ele sub puse sub semnul „posibil” și „probabil”, fiind vorba despre niște studii preliminarii.

„Există acea creștere exponențială, caracteristică creșterii transmisibilității. Dacă ar fi fost vorba despre o creștere liniară, atunci ne gândeam la o creștere de gravitate, iar dacă era o creștere dramatică, atunci puteam să ne gândim la o creștere și de transmisibilitate, și de gravitate. Este clar că avem o creștere de transmisibilitate semnificativă și asta se vede și din faptul că practic, avem un procent semnificativ de copii infectați, ceea ce arată, de asemenea, că avem o creștere comunitară foarte mare datorată acestei transmisibilități foarte crescute”, a explicat luni, la Digi24, epidemiologul Emilian Popovici.

În ceea pe privește rata de mortalitate scăzută, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie susține că este un aspect care ne arată scăderea gravitației, însă este posibil ca acest rezultat să se modifice la studiile care vor fi efectuate în continuare. „Realitatea este că niciun virus nu are „interesul” să-i omoare pe cei pe care supraviețuiește, are interesul de a infecta cât mai mulți, pentru a se replica cât mai mult, și de a omorî cât mai puțin”, spune epidemiologul Emilian Popovici.

Profilul pacientului infectat cu noua tulpină Omicron ne arată faptul că actualele vaccinuri sunt eficiente. Conform concluziilor trase de Emilian Popovici, în Africa de Sud, la vârsta de peste 50 de ani sunt 57 la sută vaccinați, iar la segmentul de vârstă 18-49 sunt doar 34 la sută.

Ne puteți urmări și pe Google News