Evenimentul Zilei > Economie > Veste nouă pentru ȘOFERI! Un proiect de lege propune introducerea unei noi TAXE pe CARBURANT
Veste nouă pentru ȘOFERI! Un proiect de lege propune introducerea unei noi TAXE pe CARBURANT

Veste nouă pentru ȘOFERI! Un proiect de lege propune introducerea unei noi TAXE pe CARBURANT

Proprietarii de mijloace de transport ori de utilaje funcționând cu combustibili fosili vor scoate mai mulți bani din portofel pentru plata benzinei sau a motorinei în urma introducerii unei taxe de poluare de 5 bani pe litru de carburant.

. Potrivit unui proiect legislativ, cumpărătorii de automobile vor beneficia în schimb de anularea timbrului de mediu.

 

Propunerea a fost recent lansată pentru a intra în circuitul de aprobare în Parlament iar în cazul în care proiectul va fi aprobat, se va anula timbrul de mediu actual. Inițiativa propune includerea în prețul carburanților a 0,05 lei pentru fiecare litru de carburant, în constituirea taxei de poluare.

“Nu se pune problema că această taxă ar duce la scumpiri în economia națională, din moment ce supraaccizarea combustibilului cu peste 40 de bani/litru nu a produs acest fenomen”, susțin autorii legii.

În prezent, exceptând automobilele electrice sau hibride, proprietarii de autovehicule noi achită la cumpărarea acestora un timbru de mediu care variază în funcție de capacitatea cilindrică și emisii poluante, între 60 și 300 de euro, potrivit profit.ro.