Un antiviral folosit deja în spitale pentru tratarea rănilor deschise a fost transformat în spray nazal cu eficiență aproape totală în distrugerea coronavirusului.

Compania islandeză Kerecis a dezvoltat un spray nazal și oral care ucide 99,97% din virusul COVID-19, relatează RÚV .

Spray-ul se bazează pe o tehnologie numită Viruxal, care este utilizată în pansamentele pentru răni produse de companie. Este deja utilizat pe scară largă în spitale pentru a ajuta la vindecarea rănilor și prevenirea infecțiilor. Când o situație de urgență a lovit Italia din cauza COVID-19 în primăvară, bandaje viruxale au fost folosite pe gura pacienților care aveau simptome ale virusului.

Statisticile arată că utilizarea acestor bandaje a fost foarte reușită

”Ideea este că, dacă vrei o protecție suplimentară, dacă ieși să mănânci sau  călătoreşti într-un autobuz sau într-un avion, ajută foarte mult. Puteți pulveriza în nas și gură pentru o protecție suplimentară ”, spune Guðmundur Fertram Sigurjónsson, CEO Kerecis. Spray-ul trebuie utilizat numai ca măsură preventivă împotriva COVID-19 și utilizarea acestuia nu înseamnă că pot fi uitate alte măsuri personale preventive, cum ar fi spălarea mâinilor și purtarea măștilor.

Cum funcţionează

Persoanele infectate cu COVID-19 prind în principal virusul prin nas. Aici virusul se instalează în membrana mucoasă, unde se înmulțește și se răspândește. Guðmundur explică: „Spray-ul conține acizi grași care dizolvă virusul sau stratul de grăsime de pe virus. La fel cum face săpunul pentru mâini”.

Cercetările efectuate de Universitatea de Stat din Utah în ceea ce privește spray-ul arată o mare promisiune, 99,97% din virus fiind distrus atunci când este amestecat cu spray-ul în eprubete. În prezent sunt în curs cercetări privind pacienții de la Landspítali sub supravegherea secției de ambulator COVID-19.

Spray-ul este deja disponibil în farmaciile din Islanda, piața internațională urmând să se miște în următoarele câteva luni. Specialiștii recomandă utilizarea mai ales înainte de masă și spun că sprayul este ideal pentru călătoriile lungi cu autocarul, trenul și avionul, informează grapevine.is.