Evenimentul Zilei > International > Venezuela a ajuns în ULTIMA FAZĂ a Socialismului: nu mai are HÂRTIE la WC!
Venezuela a ajuns în ULTIMA FAZĂ a Socialismului: nu mai are HÂRTIE la WC!

Venezuela a ajuns în ULTIMA FAZĂ a Socialismului: nu mai are HÂRTIE la WC!

După 16 ani de socialism victorios sub Hugo Chavez, în Venezuela multe hoteluri le cer oaspeților să vină cu hârtia igienică de acasă.

„Este o situație extremă”, declară Xinia Camacho, proprietăreasa unui hotel de 20 camere de la marginea parcului național Sierra Nevada, în Anzi.

„De peste un an nu mai avem hârtie igienică, săpun, lapte de nici un fel, cafea sau zahăr. Așa că suntem nevoiți să le spunem oaspeților noștri să vină pregătiți.”

Gerardo Montilla, președintele Camerei de Comerț din Merida, declară că mai ales hotelurile mici sunt afectate de criză, în vreme ce unitățile mai mari au resurse pentru a se aproviziona de pe piața neagră.

Xinia Camacho explică, pentru Fusion.net:

„Pe piața neagră trebuie să plătești 110 bolivares (0.50 dolari) pentru un sul de hârtie igienică, care în mod normal costă 17 bolivares (0,08 dolari) în supermarket. Nu vreau să particip la corupția de pe piața neagră și nici nu am timp să stau patru ore la coadă la hârtie igienică.”

De aceea, ea le cere clienților să vină cu hârtie igienică de acasă. Însă nici acest lucru nu este prea ușor de realizat. Autoritățile venezuelene interzic transportul de bunuri dintr-o parte în alta a țării, în încercarea de a stopa contrabanda.

Așa se face că deseori clienții ajung la hotelul lui Camacho cu hârtia igienică și săpunul confiscate pe drum.