Evenimentul Zilei > Actualitate > Vedeta naţionalei de hochei: „Nu România a învins Ungaria, ci Ţinutul Secuiesc”
Vedeta naţionalei de hochei: „Nu România a învins Ungaria, ci Ţinutul Secuiesc”

Vedeta naţionalei de hochei: „Nu România a învins Ungaria, ci Ţinutul Secuiesc”

Tihamer Becze (21 de ani), considerat cel mai talentat component al naţionalei României de hochei pe gheaţă, a pus paie pe focul scandalului imnului de la meciul cu Ungaria, disputat la Miercurea Ciuc, vinerea trecută, când tricolorii - originari din Ţinutul Secuiesc - au fredonat melodia maghiară, şi nu pe cea română.

"Vinerea trecută, Ţinutul Secuiesc a învins Ungaria cu 4-1. Aceasta este formularea corectă, fiindcă românii nu au, practic, nici o legătură cu naţionala de hochei, dar nici cu sportul acesta, în general. În lotul de 26, avem un ucrainean şi un jucător cu nume românesc, portarul, care este născut la Gheorgheni, şi vorbeşte bine ungureşte, mama lui fiind unguroaică”, spune Becze, în presa maghiară, citat de "Gsp.ro".

Becze a continuat, spunând că: "Spectatorii au ascultat în linişte imnul României, nu au huiduit, nu au scandat trivialităţi, s-au purtat decent şi chiar au aplaudat. Apoi, s-a intonat imnul Ungariei, pe care l-am cântat şi noi împreună cu spectatorii. Aşa cum sunt obiceiurile în zona Miercurea Ciuc-Gheorgheni, la finalul partidei, am cântat Imnul Secuiesc împreună cu spectatorii din sală. Nu ştiu de ce se face atîâa caz, s-a întâmplat un lucru firesc, care se întâmplă de ani buni la noi”, a declarat hocheistul, care a recunoscut că nu înţelege "mai nimic" din limba română.
România a câştigat meciul cu 4-1, fiind pentru prima oară după foarte mulţi ani când tricolorii se impun în faţa maghiarilor. Formată în proporţie de 99% din jucători de etnie maghiară – doar portarul Adrian Catrinoi este legitimat la Steaua -, echipa de hochei a României nu a cântat "Deşteaptă-te Române" pe patinoarul „Vakas Lajos" din Miercurea-Ciuc. Spectatorii au cântat de zor imnul Ungariei, iar câţiva dintre hocheiştii care reprezentau ţara noastră fiind văzuţi cântând. De asemenea, în sală a răsunat şi „imnul secuiesc".
"Eu ştiu că românii nu ne înţeleg şi au impresia că vrem să îi provocăm. Ca să înţeleagă cineva situaţia cu adevărat, ar trebui să trăiască în Ardeal. Noi aşa gândim şi mă bucur că am avut ocazia să spun ce aveam pe suflet. Sunt mândru că sunt secui. Sunt mândru că sunt maghiar. Sunt şi mai mândru că sunt un sportiv şi un jucător de echipă, care vrea să câştige toate meciurile, indiferent ce scrie pe tricoul său”, a completat Tihamer Becze, care evoluează la formaţia Budapest Stars.
Tanczos Barna, preşedintele Federaţiei Române de Hochei, a pus şi el gaz pe foc în acest conflict, şi a ameninţat că va lăsa baltă naţionala României.

"O să plec cu toţi jucătorii din România, ca să fie toată lumea mulţumită şi voi să jucaţi în Liga H! Încet, încet o să plece toţi din ţara asta minunată!", a declarat Barna, la Radio GSP.
Citiţi şi:

  • Hocheistul român Peter Levente e mândru că a cântat imnul Ungariei
  • Conflict interetnic la Miercurea Ciuc. Un hocheist român, bătut cu prosoapele ude de trei colegi maghiari!
  • Un nou scandal în hocheiul românesc! Pe aceeaşi temă