În timpul unui interviu acordat unui cotidian din China, conducătorul Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun, cardinalul Pietro Parolin, a declarat că unele critici provenite din interiorul Bisericii vizează menţinerea echilibrelor politice mai vechi.

Cardinalul nu a adus în discuţie problema clericilor aflaţi în detenţie în China, relatează corespondentul BBC.

Europa liberă transmitea în septembrie următoarea știre: Vaticanul a anunțat că a semnat un acord istoric cu China, deși criticii înțelegerii spun că ar fi o mare concesie făcută regimului comunist. Acordul preliminar ar urma să dea Vaticanului dreptul de a-și spune cuvântul în numirea episcopilor catolici în China.

Până acum, China și-a numit propriii episcopi într-o biserică catolică chineză recunoscută de stat. Acordul a fost semnat la 22 septembrie de adjuncții miniștrilor de externe ai Vaticanului și Chinei, la Beijing.Vaticanul a spus că acordul nu este politic, ci pastoral. Cei aproximativ 12 milioane de catolici chinezi sunt divizați între o biserică ilegală, care jură credință Vaticanului, și Asociația Catolică Patriotică, o organizație supravegheată de stat.

Ideea acordului cu Vaticanul a fost criticată de unii catolici chinezi, care văd în înțelegere o cedare din partea Sfântului Scaun în fața presiunii regimului comunist.