Patronul echipei Sportul Studenţesc este cercetat fiindcă şi-ar fi "umflat" propriul buzunar cu bani încasaţi din transferurile unor fotbalişti la Timişoara.
Vasile Şiman, patronul echipei de fotbal Sportul Studenţesc, va fi anchetat de procurori pentru evaziune fiscală. Aşa au hotărât magistraţii Judecătoriei Sectorului 1, care susţin că Şiman ar fi vândut mai mulţi fotbalişti la Poli Timişoara, iar banii încasaţi i-ar fi băgat în propriile lui conturi, şi nu în cele ale clubului, aşa cum era normal. Sentinţa judecătorilor vine la patru luni după ce procurorii au decis să nu înceapă urmărirea penală împotriva patronului clubului din Regie în acest caz.
Deşi surse judiciare dau drept sigură punerea acestuia sub învinuire, anchetatorii aşteaptă decizia finală a magistraţilor Tribunalului Bucureşti, care vor lua în discuţie, pe 8 decembrie, recursul lui Şiman. „Ingineriile financiare“, reclamate de Fisc
Potrivit magistraţilor Judecătoriei Sectorului 1, acuzaţiile la adresa lui Şiman au fost formulate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), care a descoperit neregulile în urma unui control făcut la Sportul Studenţesc în perioada 9 mai-20 iulie 2006.
În procesul-verbal întocmit atunci, inspectorii fiscali precizează că între Sportul Studenţesc şi Politehnica Timişoara au fost încheiate acorduri de transfer ale unor fotbalişti, iar „plata nu s-a făcut direct în conturile Sportul Studenţesc, ci în contul preşedintelui Consiliului de Administraţie, Vasile Şiman“. Şi asta, „în baza unor contracte de novaţiune încheiate între părţi, prin acest mod urmărindu-se evitarea popririlor asupra disponibilităţilor băneşti deschise de Sportul Studenţesc“.
Concret, Şiman ar fi evitat astfel să vireze la bugetul de stat taxele şi impozitele datorate în urma încheierii transferurilor. Expertiză contestată de ANAF
Concluziile Fiscului au fost înaintate procurorilor Parchetului Judecătoriei Sectorului 1. Anchetatorii au cerut însă efectuarea unei expertize, în baza căreia au hotărât apoi să nu înceapă urmărirea penală împotriva patronului de la Sportul. ANAF consideră acum că această expertiză este ilegală. De aceeaşi părere sunt şi judecătorii care au stabilit că, deşi era parte în această cauză, ANAF nu a fost înştiinţată de procurori de realizarea expertizei şi nu a mai putut depune la dosar documente prin care să-şi susţină acuzaţiile la adresa lui Vasile Şiman.
„(...) nerespectarea dispoziţiilor legale în acest sens este de natură a afecta aflarea adevărului, impunându-se anularea actului (a expertizei)“, spun magistraţii în motivarea hotărârii prin care cer Parchetului să înceapă urmă rirea penală faţă de Şiman. Pe de altă parte, judecătorii reţin că drepturile ANAF au fost încălcate cu atât mai mult „cu cât concluziile expertizei sunt vădit neîntemeiate“. N-au fost plătite taxele către stat
Mai mult - pretinde instanţa - chiar şi expertul a reţinut că nu au fost plătite toate contribuţiile faţă de stat şi confundă patrimoniul clubului cu cel al lui Şiman. Mai exact, acesta din urmă „a împrumutat“, pe hârtie, asociaţia sportivă cu bani pentru plata salariilor şi a utilităţilor.
Încasările clubului au fost trimise apoi în conturile patronului pentru plata datoriilor acumulate faţă de el. „Instanţa reţine că această modalitate de desfăşurare a activităţii asociaţiei sportive a avut ca efect direct neachitarea obligaţiilor cu stopaj la sursă (CAS şi alte contribuţii), iar intimatul (Vasile Şiman) a acţionat având reprezentarea clară a acestui rezultat şi în cunoştinţă de cauză“, spun magistraţii.
BATISTA PE ŢAMBAL
Şiman: „Mai bine nu scrieţi nimic“
Contactat telefonic de EVZ, Vasile Şiman susţine că problemele pe care le are cu justiţia nu au nicio legătură cu transferurile şi provin din neplata unor impozite mai vechi. „Poli Timişoara a făcut o cerere de returnare de TVA pe urma transferurilor şi, ca urmare, ANAF-ul a făcut un control la noi la club. A constatat doar neplata unor impozite istorice, nicidecum vreo neregulă legată de transferurile de jucători. Nu mă interesează ce hârtii aveţi voi ciordite de prin extrase de şedinţe, eu vă spun care e realitatea. Mai bine nu scrieţi nimic, că nu aveţi ce“, a declarat patronul Sportului Studenţesc. Acesta susţine că banii încasaţi pe urma transferurilor de jucători la Poli Timişoara au intrat în conturile clubului: „Nu a fost nimic ilegal cu acele transferuri. Banii au intrat în conturile clubului, nu în contul meu. Nu ştiu unde scrie prostia asta sau cine a spus-o. În ţara asta spune fiecare ce vrea“. (Mihai Voinea)
REACŢIA TIMIŞOAREI
Iancu: „Noi suntem în regulă“ Metoda de fentare a autorităţilor este clasică. Oficialii clubului trimit către ligă, forul care înregistrează trasferurile, un număr de cont care, de multe ori, aparţine unor persoane fizice sau unor offshore-uri, şi nu grupărilor în cauză. Aşa s-a întâmplat la transferul australianului McKain de la FC Naţional la Poli Timişoara. Suma cu care a fost vândut jucătorul a intrat, printr-un offshore, în buzunarele lui Gino Iorgulescu, preşedintele clubului „bancar“ la acea vreme, în loc să ajungă la club. „Aud pentru prima oară despre problema între noi şi Sportul. Nu ştiu nimic. La noi a existat un control în urmă cu un an, dar a ieşit totul OK. Suntem în regulă. Avem plăţile la zi“, a spus Marian Iancu, şeful Timiş oarei. „Responsabilitatea conţinutului actelor de transfer aparţine cluburilor. Liga veghează ca acordurile de transfer să fie conform regulamentelor. Actele trebuie să fie prevă zute cu număr de intrare, număr de ieşire şi semnăturile părţilor“, ne-a declarat ieri Adrian Ionescu, ofiţer de presă al ligii. (Cristian Hubali)