Vas vechi de 2.000, distrus la Constanţa

Vas vechi de 2.000, distrus la Constanţa

Un uriaş vas antic, vechi de aproape 2.000 ani, amplasat în parcul arheologic de lângă Primăria Constanţa, a fost distrus de persoane necunoscute, care probabil că nu vor fi identificate vreodată.

Motivul: deşi nu exclud o mână criminală, arheologii constănţeni cred că "chiupul, un vas antic care se folosea la păstrarea cerealelor, ar putea să fi fost dezintregat de apa care ţâşnea dintr-o stropitoare, în momentul în care se intervine asupra lor cu apă sau când sunt deranjate, sunt lovite, sigur că este numai ceramică şi se pot dezintegra". Aşa se face că vasul antic care a rezistat două milenii a fost "omorât" de o banală ţâşnitoare.

Nimeni n-a văzut nimic Parcul arheologic este păzit de agenţii unei firme care are contract cu Primăria Constanţa şi care au sarcina să patruleze zi şi noapte pentru a fi cu ochii pe zecile de vestigii arheologice de o valoare istorică însemnată. Nimeni nu a văzut însă "vreun răufăcător", deşi un agent de pază spune că "noi anunţăm tot ce se întâmplă aici".

Nici poliţiştii chemaţi la faţa locului de trecători nu au părut prea impresionaţi. Mulţumiţi că arheologii nu fac nicio reclamaţie pentru că "noi avem treabă la autostradă, n-avem timp să păzim parcul", poliţiştii s-au salutat cu specialiştii şi au plecat la "treburi mai importante". Incident similar acum două săptămâni

O altă amforă a fost vandalizată în urmă cu două săptămâni, dar nu s-a sesizat nimeni. Arheologii spun că litoralul este plin de asemenea vestigii aşa că în locul vasului "dezintegrat" va fi amplasată o amforă din perioada romană.

Singura reacţie a venit din partea prefectului de Constanţa Claudiu Palaz, care indignat, acuză autorităţile locale de "neglijenţă impardonabilă şi lipsă de interes faţă de valorile istorice ale municipiului". Prefectul crede că "este un nou semnal de alarmă în ceea ce priveşte starea de fapt a Constanţei, ale cărei mărturii ale istoriei şi arhitecturii se află într-o continuă degradare".

Ne puteți urmări și pe Google News