Variaţiile de temperatură tulbură sănătatea

Variaţiile de temperatură tulbură sănătatea

Vremea schimbătoare duce la creşterea riscului de viroze, agravează starea astmaticilor şi dă dureri articulare.

Sănătatea copiilor este pusă în pericol de temperaturile care variază simţitor de la o zi la alta, dar şi în cursul unei zile. Şi bolnavii cronic, astmaticii şi bătrânii sunt foarte afectaţi de variaţiile manifestate în ultimele zile, avertizează medicii. Aceştia vă sfătuiesc să vă adaptaţi corect îmbrăcămintea, să evitaţi să staţi în locuri aglomerate şi să consumaţi alimente bogate în proteine şi vitamine. În următoarele zile, temperaturile pe timpul nopţii vor varia între -3 şi 6 grade C. Ziua se va înregistra o minimă de 9 grade C, iar maxima va ajunge la 17 grade C. Evitaţi locurile aglomerate ca să nu răciţi Diferenţele de temperatură cresc riscul de viroze, vă avertizează medicii. „Vremea îi păcăleşte pe oameni, care cred că la prima rază de soare pot să se îmbrace mai subţire şi răcesc. Frecvenţa crescută a răcelilor devine şi mai periculoasă în colectivităţi, muzee, teatre, autobuze sau metrouri. Pe de altă parte, dacă este frig dimineaţa, oamenii se îmbracă gros, mai târziu transpiră, se dezbracă şi răcesc“, explică Remus Lupu, medic de familie. Riscul de a răci se menţine şi la cei care merg cu maşina. Aceştia se îmbracă mai subţire, iar când ies din maşină li se face frig. Prin urmare, cel mai bine ar fi să vă îmbrăcaţi cu mai multe rânduri de haine pe care să le daţi jos în funcţie de creşterea temperaturii pe parcursul zilei. Cei mai expuşi la îmbolnăvire sunt bătrânii, copiii şi bolnavii cronic.

În afară de îmbrăcămintea adecvată, importantă este şi alimentaţia. Medicii vă recomandă să consumaţi proteine din carne, dar şi vitamine din fructe şi legume.

Vremea schimbătoare are un impact şi asupra psihicului, cauzând astenie, iar cei mai vulnerabili sunt bolnavii psihic.   Pericol de varicelă pentru copii Schimbările bruşte de presiune îi afectează şi pe reumatici, cauzându-le dureri articulare. „Copiii sunt cei mai expuşi efectelor date de variaţiile de temperatură. Căldura şi imunitatea scăzută cresc numărul cazurilor de varicelă la copii, mai ales la micuţii de până în 10 ani“, afirmă Remus Lupu. De asemenea, din cauza vântului care ridică praful, starea de sănătate a astmaticilor se poate înrăutăţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

STATISTICI

Ieşenii, cei mai afectaţi de răceli şi pneumonii

În judeţul Iaşi s-au înregistrat cele mai multe cazuri de infecţii respiratorii în săptămână 16-23 martie, respectiv peste 400 de cazuri la 100.000 de locuitori, arată datele centralizate de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile. Cazuri mai multe faţă de media naţională au fost şi în Bistriţa, Covasna, iar cele mai puţine în Teleorman, Vaslui şi Ilfov. În judeţele Iaşi, Arad, Constanţa, Bihor, Gorj şi Vrancea s-au înregistrat şi cei mai mulţi bolnavi cu pneumonii. În toată ţara, săptămâna trecută s-au înregistrat peste 38.000 de cazuri de infecţii respiratorii şi peste 14.000 de pneumonii.