Variante de subiecte

Variante de subiecte

Bacalaureat LIMBA ROMINA, VARIANTA 95. "Scrie un text de tip argumentativ, de 15-20 de randuri, despre iertare, pornind de la urmatoarea afirmatie: "Cu iertare dobandesti si pe dusman prieten". (Iordache Golescu). Atentie!

In elaborarea textului de tip argumentativ, trebuie: sa respecti constructia discursului de tip argumentativ (structurarea ideilor in scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate acestuia); sa ai continutul si structura adecvate argumentarii; enuntarea si dezvoltarea convingatoare a cel putin doua argumente, pro si contra, adecvate ipotezei, formularea unei concluzii adecvate."

ISTORIE, VARIANTA 46. "Scrieti, pe foaia de examen, literele corespunzatoare urmatoarelor fapte istorice, ordonandu-le cronologic: sfarsitul regimului parlamentar prin instaurarea monarhiei autoritare in Romania, cucerirea Independentei de stat a Romaniei, activitatea Romaniei in cadrul Tratatului de la Varsovia, manifestarea crizei orientale asupra Moldovei, in secolul fanariot."

GEOGRAFIE, VARIANTA 1. "Precizati cate doua argumente pentru a sustine fiecare dintre afirmatiile de mai jos: densitatea foarte mica a populatiei in Delta Dunarii are mai multe cauze; exista mai multe cauze pentru care, in prezent, sursele de energie alternativa detin o pondere redusa in ansamblul resurselor de energie din tara noastra; particularitatile hidrografice ale raurilor din Romania sunt foarte variate; rocile de constructie au o mare diversitate pe teritoriul Romaniei."

Ne puteți urmări și pe Google News

Teste nationale

LIMBA ROMINA, VARIANTA 2. "Redacteaza o compunere de 10-15 randuri in care sa-ti exprimi opinia despre semnificatia raspunsului "Am cantat o doina, si e de ajuns" (Vasile Alecsandri, Fluierul), sustinuta printr-un argument/ printr-o motivare distincta. In compunerea ta, trebuie: sa utilizezi structura adecvata acestui tip de compunere (formularea clara/ logica a opiniei, prezenta unui argument/ a motivarii care sa justifice opinia exprimata); sa ai continutul (dezvoltarea argumentului) si stilul adecvate cerintei date."

GEOGRAFIE, VARIANTA 11. "Caracterizati, la alegere, o singura unitate de relief, dintre Campia de Vest si Carpatii Occidentali la sud de Mures (Muntii Banatului si Poiana Rusca), avand in vedere: limitele sau unitatile vecine; relieful (patru aspecte specifice si patru diviziuni); clima (etajul climatic si o influenta climatica exterioara); zona sau etajul de vegetatie; un tip sau o clasa de sol; doua resurse de subsol."

ISTORIE, VARIANTA 2. "Prezentati, in 1-2 pagini, participarea Romaniei la Razboiul pentru cucerirea Independentei din 1877-1878, avand in vedere: un factor care a favorizat participarea Romaniei la Razboiul din 1877-1878; aliatul Romaniei in Razboiul pentru cucerirea Independentei, doua lupte la care a participat armata romana in razboiul din 1877-1878 si numele domnitorului Romaniei din timpul acestui razboi; numele unui tratat de pace semnat la sfarsitul Razboiului din 1877-1878 si doua prevederi referitoare la teritoriul Romaniei, inscrise in tratat."

Calendar Teste nationale

14-25 mai  Inscrierea candidatilor

8 iunie  Incheierea cursurilor pentru elevii claselor a VIII-a

18 iunie  limba si literatura romana - test scris

19 iunie  limba si literatura materna - test scris

20 iunie  matematica - test scris

21 iunie  istoria romanilor sau geografia Romaniei - test scris

24 iunie  afisarea rezultatelor (pana la ora 16.00) si depunerea contestatiilor (orele 16.00-20.00)

25-27 iunie  rezolvarea contestatiilor

28 iunie  afisarea rezultatelor finale (pana la ora 16.00)

Bacalaureat 1-11 mai  Inscrierea candidatilor

15 iunie  Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a

25-26 iunie  limba si literatura romana, oral

26-27 iunie  limba si literatura materna, oral

27-28 iunie  limba si literatura moderna, oral

29 iunie  limba si literatura romana, scris

2 iulie  limba si literatura materna, scris

3 iulie  proba obligatorie a profilului, scris

4 iulie  o proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii, scris sau practic

5 iulie  o proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, scris sau practic

7 iulie  afisarea rezultatelor si depunerea contestatiilor - orele 16.00- 20.00

8-9 iulie  rezolvarea contestatiilor

10 iulie  afisarea rezultatelor finale