România dispune de circa 300 milioane de astfel de certificate 2008-2012, pe care ar fi putut obţine, în 2008, aproximativ 2,5 miliarde de euro. Vânzarea lor a fost bocată timp de mai mulţi ani din cauză că autorităţile nu au reuşit să pună la punct o legislaţia privind vânzarea certificatelor de CO2.
“A fost aprobată ordonanţa de urgenţă privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat al Executivului.
Certificatele de emisii de gaze cu efect de seră sunt alocate fiecărui stat semnatar al Protocolului de Kyoto. Un certificat echivalează cu o tonă de CO2 emisă în atmosferă.
România a fost suspendată în luna august de la tranzacţionarea certificatelor pentru o perioadă de cel puţin şase luni deoarece nu a elaborat o legislaţie adecvată care să permită inventarierea acestor documente.
Sumele obţinute din vânzarea certificatelor de emisii vor fi direcţionate în proporţie de 29% din suma brută către bugetul de stat, iar diferenţa de 71% va reveni mai multor ministere, care vor folosi fondurile pentru realizarea unor proiecte de reducere a emisiilor poluante, se precizează în comunicat.
De asemenea, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii va primi 70% din sumele obţnute din vânzarea certificatelor de emisii aferente sectorului aviaţiei, în timp ce Ministerului Mediului şi Pădurilor îi va reveni restul de 30% din suma brută.
Citeşte şi: