Marian Vanghelie, ghid european în Ferentari | FOTO

Marian Vanghelie, ghid european în Ferentari | FOTO

Primarul sectorului 5 i-a prezentat europarlamentarului austriac Johannes Swoboda marile "bube" ale unei "zone crepusculare" din cartierul bucureştean.

"De ce-aţi venit, domnu’ Vanghelie, vreţi nişte voturi?", strigă peste mulţime câteva voci. În acest timp, o bătrână de etnie romă roagă un licean să o ajute să scrie ceva.

"Domnu’ primar, vă rog să mă ajutaţi să îmi iau şi eu cameră cu chirie", scrie pe foaia ruptă dintr-un caiet. Bătrâna aleargă spre edil, îl ajunge, dar cineva îi spune că degeaba îi dă biletul, dacă nu are un nume pe el.

Curăţenie de primit europarlamentar

Ne puteți urmări și pe Google News

"Rezolvă pe dracu’", spune Gheorghe Ungureanu, care acuză că, pe Aleea Livezilor şi pe străzile din jur, iluminatul public nu mai merge de câteva luni bune. Aleea are o grămadă de blocuri insalubre, dispuse în formă de U.

"Noaptea, dar ce zic eu noaptea, mereu vin oameni şi se droghează", spune Simion Ilie, tatăl unei fetiţe pe care o strânge bine de mână. În faţa blocului în care Vanghelie a intrat cu Johannes Swoboda şi cu Rovana Plumb (europarlamentar PSD) nu e nici o seringă. Nici gunoaie. "Păi, nu vă uitaţi, că ieri au fost 100 de oameni şi au făcut curat", lămureşte "minunea" Ungureanu.

În toată această lume, Swoboda a putut scoate doar câteva vorbe: "Uniunea şi România trebuie să găsească soluţii". A ieşit cu o mină uluită şi gravă din blocul în care a vizitat o cameră de câţiva metri pătraţi, la care ajungeai după ce săreai peste gunoiul de pe hol.

Vanghelie se scuză în faţa tuturor, "câinii şi lumina nu e la mine", şi apoi compensează: "Vreau să reabilitez blocurile astea". A mai promis asta şi înainte de alegerile trecute.

Copiii care cresc lângă seringi

Înainte de circul acesta, la care au participat vreo 200 de oameni, Swoboda a cunoscut marile victime ale zonei. "Aceşti copii văd în fiecare zi seringi la scara blocului, mulţi vin din familii monoparentale, ba chiar acesta n-are părinţi. El stă toată ziua cu noi", spune Valeriu Nicolae, preşedintele Policy Center for Roma and Minorities, arătând spre un băieţel de vreo 7-8 ani. Centrul a reuşit să adune copii români şi romi şi să le arate că lumea poate fi privită şi altfel.

Vanghelie are ceva de spus: "Populaţia romă va creşte mai mult decât cea de români. Trebuie să îi integrăm. E drept, cei mai mulţi spărgători sunt din sectorul 5, dar asta e din cauza sărăciei", adaugă primarul de sector. Descrie simplu această sărăcie, în stil propriu. Potrivit lui Vanghelie, Ferentariul e locul unde întâlnim "minimul subexistenţei".