Marian Vanghelie a declarat în urmă cu câteva luni că prima condamnare a lui Liviu Dragnea, primită în dosarul Referendumului, este una „nemeritată” și că respectivele acuzații „nu înseamnă corupție”. Fostul edil a subliniat atunci că nu îl are la inimă pe Liviu Dragnea, dar că unele lucruri „le-a luat pe nemeritate”. 

„În toate nebuloasele astea care s-au întâmplat, eu nu sunt un fan al domnului Dragnea, dar cred că şi domnul Dragnea unele lucruri le-a luat pe nemeritate. Acea judecată care a fost în baza referendumului care s-a făcut. Nu cred că acel dosar este un dosar pe merit şi nu cred că aia înseamnă corupţie şi nu cred că asta este modalitatea de a se scoate oamenii din politică, indiferent dacă ne place sau nu de ei. Ar trebui ca problemele să le rezolvăm cu totul şi cu totul altfel”, spunea Marian Vanghelie despre Liviu Dragnea la sfârșitul lunii decembrie 2018.

Fostul edil a fost trimis în judecată pe 7 iulie 2015, alături de Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Vanghelie), asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, acuzat de şapte infracţiuni de complicitate la luare de mită şi şapte infracţiuni de spălare de bani; Sorin Ştefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, şi omul de afaceri Marin Dumitru.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2006 — 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din Bucureşti, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi parţial de Laura Ciocan, a solicitat şi primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

„Aceste foloase au fost pretinse și primite de Vanghelie pentru atribuirea de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, susţin procurorii.

Concret, spun procurorii DNA, foloasele necuvenite, solicitate și primite de fostul edil de la Marin Dumitru, au constat în:

  • -predarea de sume de bani lichizi;
  • -încheierea și executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societăți comerciale controlate de către Vanghelie ori în legătură cu care acesta avea un interes personal;
  • -cedarea părților sociale și, implicit, a patrimoniului, unei societăți comerciale către persoane indicate de Vanghelie;
  • -transferul dreptului de proprietate asupra a două vile către o persoană indicată de Vanghelie;
  • -oferirea de bunuri de valoare (ceasuri);

 

 

Te-ar putea interesa și: