Este extrem de greu să dai de Valentin Ceauşescu, ultimul supravieţuitor dintre copiii fostului dictator Nicolae Cea u şescu. Iar când EVZ a intrat în legătură cu el, Valentin (al cărui nume a revenit sâmbătă seară în actualitate, odată cu gestul lui Marian Iancu de a le interzice jucătorilor de la Timişoara să meargă la festivitatea de premiere la finala Cupei României) a părut surprins.

În această perioadă, Valentin Ceauşescu, care în 1988, la meciul Steaua-Dinamo, la finala Cupei, a ordonat retragerea de pe teren a „militarilor”, continuă să trăiască în lumea lui şi să se ferească de apariţiile publice. Asta cu atât mai mult cu cât fiul cel mare al lui Nicolae Ceauşescu a suferit recent o intervenţie chirurgicală complicată. Surprins de apelul EVZ, Valentin n-a închis totuşi telefonul.

Dimpotrivă, a acceptat să i se pună toate întrebările, pentru a le refuza în cea mai mare parte. „Nu doresc să apar în presă. M-am rupt de tot. Şi de sport, şi de politică”, ne-a spus, pe un ton calm, fiul lui Nicolae Ceauşescu. EVZ a reuşit să smulgă câteva aprecieri din partea fostului protector al Stelei.

„Sunt sănătos, n-am nimic”

La 61 de ani, după o intervenţie chirurgicală dificilă, care a fost făcută la Institutul Fundeni de o echipă de medici condusă de renumitul chirurg Ionel Sinescu, Valentin Ceauşescu ne-a declarat, râzând, că se simte bine: „Sunt acasă, nu mai sunt la spital. Sunt în regulă. Sunt sănătos, n-am nimic”. Valentin a părut reticent, temător, având o voce joasă, fără tonalitate. Singura lui preocupare era să scape cât mai repede de dialogul cu EVZ şi să revină din nou în lumea tăcerii absolute. Fiul fostului dictator a ales, la un moment dat, să se implice în organizarea echipei de fotbal Steaua, fiindcă ţinea de mic copil cu „roş-albaştri” şi îi ura pe cei de la Dinamo.

„A dovedit că e antrenor”

Deşi spune că s-a despărţit de sport, Valentin Ceauşescu urmăreşte partidele de fotbal la televizor: „Nu mă uit la toate. Când am timp, mă uit la câte un meci, dar scurt. Ştiu cine e noua campioană. Felicitări Unirii Urziceni şi lui Dan Petrescu. A dovedit că este antrenor”. Valentin ne-a mai spus că ţine legătura cu foştii componenţi ai Stelei: „Da, vorbesc cu băieţii. Şi cu Marius Lăcătuş, dar nu mă puneţi să vă spun de el. Nu zic nimic despre perioada lui de antrenor la Steaua. N-am ce”.

Cine este Valentin Ceauşescu

Valentin Ceauşescu, fiul lui Nicolae şi al Elenei Ceauşescu, s-a născut pe 17 februarie 1948. A urmat cursurile Şcolii „Petru Groza”. A terminat liceul în 1965. După doi ani de facultate în România (a studiat la Facultatea de Fizică), Valentin s-a mutat trei ani la Londra, pentru studii. În 1970 s-a întors în ţară şi s-a angajat la Institutul de Fizică Atomică, unde lucrează şi în prezent. Are doi copii: Daniel Valentin şi Alexandra. 

5 ani
a condus Steaua, din umbră, Valentin Ceauşescu, între 1985 şi 1989

DESTĂINUIRE

Viorel Păunescu: „A fost batjocorit de toată lumea”
 
Viorel Păunescu, fost şef al Stelei, care deţine în prezent funcţia de preşedinte de onoare, a vorbit în termeni laudativi despre fiul fostului dictator Nicolae Ceauşescu. „Cea mai mare contribuţie pentru câştigarea Cupei Campionilor din 1986 i se datorează lui, exceptând jucătorii. N-a lăsat pe nimeni să se bage peste Ienei atunci când trebuia alcătuită echipa, fiindcă şi la acea vreme erau bisericuţe şi oameni care turnau. A fost un organizator excelent pentru Steaua, era extrem de riguros. Valentin este şi acum bolnav după Steaua, dar nu vrea să vorbească nici în cercuri de prieteni. S-a retras definitiv în lumea lui”, ne-a mărturisit Păunescu.

Om de afaceri şi actual preşedinte al Federaţiei Române de Nataţie, Viorel Păunescu a relatat, pentru EVZ, un episod destul de recent legat de Valentin Ceauşescu: „Ţin minte că se împliniseră nu ştiu câţi ani de la înfiinţarea clubul Steaua. L-am invitat şi pe el la festivitate. A venit, şi-a luat diploma şi a plecat. Dacă a scos câteva cuvinte din gură… E de înţeles, după ce a fost batjocorit de aproape toată lumea. S-a închis în sine. Mi-a zis la un moment dat: Nea Viorele, sunt sătul de tot”. 

INTERVIU

„Nu mă întrebaţi de blaturi” 

EVZ: Bună ziua, domnule Valentin! Vreau să vorbesc cu dumneavoastră despre finala Cupei României de la Târgu- Jiu.  Valentin Ceauşescu:
Da, vă salut şi eu, dar nu vorbesc despre meci. Nu mă interesează. 

Patronul Timişoarei, Marian Iancu, n-a lăsat echipa la festivitatea de premiere. Un gest asemănător aţi făcut şi dumneavoastră, în 1988, cu Steaua… 
Nu comentez absolut nimic despre Cupa României din 1988, asta a fost… Nu am ceva de zis nici despre finala de acum. 

De ce nu doriţi să vorbiţi, se spune că aţi avut o contribuţie mare la performanţa Stelei din 1986. 
Asta a fost demult, n-are niciun rost să mai răscolim trecutul. Oricum, nu a fost meritul meu, ci al jucătorilor. 

Dar despre Steaua de azi ce părere aveţi? A ocupat abia locul şase în campionat… 
Nu sunt curios de Steaua, n-am fost la un meci de fotbal din 1989. Atunci a fost ultima oară când am mers pe un stadion. Nu mă întrebaţi de blaturi, de arestări, nu încercaţi să scoateţi ceva de la mine.