Vagabondul de milioane

Vagabondul de milioane

După ce a dat lovitura la Oscaruri, „Slumdog Millionaire” ajunge pe marile ecrane din România, cu o poveste de dragoste exotică și un cocktail cuceritor de muzică și culoare

Până luna trecută, filmul „Slumdog Millionaire”, tradus la noi prin „Vagabondul Milionar”, era considerat numai un David înfruntând marile producții hollywoodiene. Palmaresul celor opt premii Oscar cu care a fost încununat în februarie, printre care și cele pentru cel mai bun film și cea mai bună regie, transformă premiera acestei săptă - mâni într-un punct obligatoriu pe agenda iubitorilor de film.

Concursul, un pretext

Inspirat dintr-un roman al scriitorului Indian Vikas Swarup, filmul prezintă povestea de dragoste dintre Jamal, un „câine de mahala” născut la periferia Mumbaiului, care dă lovitura la celebrul concurs „Vrei să fii miliardar”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Răspunsurile sunt însă pretexte pentru depănarea poveștii de dragoste dintre Jamal și Latika, precum și a aventurilor, captivante, prin care trece alături de fratele său, Salim, într-o Indie prezentată mai realist decât orice documentar, încât parcă devine un personaj în sine.

Un mix reușit

Criticat pentru povestea neveridică și chiar pentru un final fericit, în care toată lumea cântă și dansează, filmul britanicului Danny Boyle are meritul că nu se ia în serios atunci când face un mix între Hollywood și producțiile indiene.

Prima bilă albă este obținută de regie, pentru care Boyle a fost răsplătit cu primul Oscar din carieră. Acțiunea se desfășoară fluent, fără puncte moarte dar și fără forțări, lucru cu atât mai meritoriu cu cât filmul conține destule momente tensionate și chiar triste. Cea de-a doua performanță este dată de erupția de culoare și muzică, care îi va fermeca chiar și pe cei mai morocănoși spectatori.

Chiar dacă nu este o categorie tradițională, filmul merită cu siguranță un premiu pentru umor, de la situațiile comice la imaginile sugestive și replicile pline de ironie. Motive suficiente, spunem noi, pentru a nu rata această premieră.

Case pentru copii

În ciuda succesului răsunător și a milioanelor obținute la box-office, producătorii filmului s-au confruntat cu un scandal mediatic, după ce presa a dezvăluit că actorii care îi interpretează pe tinerii Salim și Latika locuiau încă în mahalalele Mumbaiului. Sumele primite nu au fost de ajuns pentru a acoperi nevoile familiilor numeroase ale celor doi. Totul s-a rezolvat în cele din urmă, „Salim” și „Latika” primind câte o locuință din partea autorităților indiene, dar și promisiunea producătorilor că le vor plăti studiile.