Vaccinul antivaricelă, util şi după expunerea la virus

Vaccinul antivaricelă, util şi după expunerea la virus

Studii rapide.

Întrebare. Mai are rost să vaccinezi copilul după ce a fost expus la virusul care produce varicelă, cunoscută şi sub denumirea de vărsat de vânt?

Studiul a analizat datele din trei cercetări diferite care au monitorizat, în total, 110 copii să- nătoşi, expuşi la virusul care produce varicelă atunci când un frate a contactat boala. Cercetătorii au ales la întâmplare un grup de copii cărora li s-a administrat vaccinul. Un alt grup a primit un placebo. Toţii copiii intraseră în contact anterior cu persoane bolnave de varicelă. Aproximativ 18 la sută dintre copiii cărora li s-a făcut vaccin au dezvoltat boala, în comparaţie cu 78 de la sută dintre cei care au primit un fals vaccin. Cei care au făcut varicelă în ciuda vaccinării au avut o formă mai uşoară, cu mai puţine leziuni de piele.

Cine ar putea beneficia? Copiii expuşi la varicelă, o boală foarte contagioasă şi care apare în special la cei cu vârste mai mici de 12 ani. Simptomele includ apariţia unor bubiţe roşii care provoacă mâncărimi, deseori combinate cu febră şi dureri de cap. Virusul, care de obicei rămâne în corp pentru totodeauna, poate cauza „zona zoster“ la adulţi. Lipsuri. Formula vaccinului a variat în cadrul studiului. Nu au existat informaţii care să spună dacă au existat efecte adverse după vaccinare. Majoritatea copiilor au fost vaccinaţi în decursul a trei zile de la expunerea la virusul care produce varicelă. Nu se ştie dacă vaccinul ar mai fi fost eficient dacă s-ar fi administrat după mai multe zile.

Unde găseşti studiul. În numărul 3 din 2008 al publicaţiei „Cochrane Library“

Ne puteți urmări și pe Google News