Vaccinarea antigripală începe din 15 octombrie

Vaccinarea antigripală începe din 15 octombrie

Peste 3 milioane de români vor fi imunizaţi gratuit contra gripei.

Campania naţională de imunizare împotriva gripei va începe în a doua parte a lunii octombrie. În plus, de luni intră în funcţiune şi sistemul de supraveghere a cazurilor de infecţii respiratorii, la nivel naţional, care presupune raportarea de către medicii de familie a tuturor bolnavilor care au semne de gripă.

În timp ce răceala evoluează gradual, cu febră ce nu trece de 38 de grade C, gripa debutează brusc, cu stare generală alterată şi cu febră mare.

Copiii şi angajaţii din sănătate, imunizaţi cu prioritate

Ne puteți urmări și pe Google News

Campania de vaccinare gratuită va începe pe 15 octombrie, când vor fi imunizate 3.100.000 persoane. Copiii, adulţii cu suferinţe cronice, dar şi angajaţ ii sistemului sanitar şi cei din unităţile de ocrotire vor fi principalele categorii care vor primi vaccinuri gratuite. „Recomandăm imunizarea împotriva gripei şi celor care nu sunt incluşi în grupul populaţiei la risc, adică dacă sunt sănătoşi. Vaccinarea antigripală poate proteja populaţia de gripă, dar şi de anumite modificări ale virusului“, a declarat Florentina Furtunescu, director general în Ministerul Sănătăţii Publice.

Cei care vor să-şi cumpere vaccinul antigripal, îl pot găsi în farmacii la preţuri ce nu trec de 40 de lei bucata.

Pe de altă parte, de luni va intra în funcţiune sistemul de supraveghere a cazurilor de infecţii respiratorii, la nivel naţional.

Trei tulpini diferite de virus, în circulaţie în 2008

Formula vaccinului antigripal din acest sezon, care acoperă virusurile ce vor circula în acest an, a fost anunţată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii încă din luna februarie 2008.

„Este un vaccin total nou, în care toate cele trei tulpini sunt diferite de cele existente în produsul din sezonul 2007-2008. Adică toate cele trei tulpini sunt noi“, a explicat directorul Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă, medicul Viorel Alexandrescu.

Noul vaccin are formula A/Brisbane/ 59/2007 (H1N1), A/Brisbane/ 10/2007 (H3N2) şi B/Florida/4/2006, şi orice producător de pe piaţă are obligaţia să respecte formula pusă la punct de reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.