Ziua adevărului: CONTRACTELE BĂIEȚILOR DEȘTEPȚI NU SE REZILIAZĂ. Guvernul USL le va „renegocia”

Ziua adevărului: CONTRACTELE BĂIEȚILOR DEȘTEPȚI NU SE REZILIAZĂ. Guvernul USL le va „renegocia”

Ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, a anunțat doar că prețurile vor crește, fără să ofere mai multe detalii.

Cu o întârziere de trei luni faţă de termenul anunţat iniţial, jumătatea lunii februarie, rezultatele renegocierii contractelor cu băieţii deştepţi din energie au fost prezentate astăzi, de ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, în cadrul unei conferințe de conferinţă de presă. Iată mai jos cele mai importante declarații ale ministrului:

  • Din ceea ce ne-am asumat în documentele cu instituțiile internaționale a fost ca periodic în cursul lunii mai să comunicăm rezultatele renegocierii contractelor cu ”băieții deștepți”
  • Am făcut o serie de ajustări și în Consiliul de Administrație al Hidroelectrica. Noul Consiliu de Administrație a constituit o nouă echipă de negociere și cu un nou mandat pentru aceste contacte bilaterale
  • Am reușit să impunem trecerea de la un preț fix la un preț raportat la cel al pieței
  • ”Ce nu s-a reușit în 10 ani de zile am reușit noi în 10 zile”.
  • Fondul Proprietatea a revenit în echipa de negociere
  • Negocierile sunt în derulare, urmează alte etape de negociere în săptămânile următoare.
  • Până la sfârșitul lunii mai vom avea negocierile încheiate
  • Interesul nostru nu este să mărim prețurile, chiar și cu un procent mare, ci să le trecem pe piața concurențială

Piaţa băieţilor deştepţi

În prezent, în România, este reglementată doar o jumătate din consumul de energie, fiind comercializată la preţuri stabilite de stat pentru protejarea consumatorilor captivi de preţurile în creştere.

Restul de 50% din piaţă este liberă, aşa-zisă concurenţială. Din aceasta, jumătate a fost acaparată de contractele bilaterale ale Hidroelectrica cu aşa-zişii băieţi deştepţi.

Contractele bilaterale, sub investigaţie

Comisia Europeană a anunţat, în luna aprilie, iniţierea a cinci investigaţii aprofundate diferite pentru a evalua dacă producătorul român de hidroenergie controlat de stat Hidroelectrica a achiziţionat sau a vândut energie electrică la tarife preferenţiale mai multor comercianţi de energie electrică, clienţi industriali şi producători de energie electrică.

În prezent, contractele încheiate de Hidroelectrica sunt investigate atât de Comisia Europeană, din punct de vedere al unui posibil ajutor de stat, cât şi de Consiliul Concurenţei pentru posibile practici anticoncurenţiale prin blocarea accesului pe piaţa de energie electrică.

Fostul şef al misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks, a declarat, recent, că încurajează autorităţile să ia măsuri ferme în privinţa celor care nu renegociază contractele bilaterale cu Hidroelectrica. "Evenimentul zilei" a creionat, înainte de conferința de presă susținută de ministrul Economiei, cele trei variante pe care le avea la dispoziție Ministerul Economiei: Primul scenariu este că nu se întâmplă absolut nimic. Băieţii deştepţi continuă să cumpere curent ieftin de la Hidroelectrica şi să-l vândă scump.

Al doilea scenariu este cel în care vor fi reziliate câteva contracte. Este cel mai plauzibil scenariu, deoarece, în lumina cerinţelor FMI şi Comisiei Europene, Guvernul României trebuie să dea un exemplu că lucrurile se mişcă şi că autorităţile îşi fac treaba. Unele voci din piaţă spun chiar că s-ar putea să asistăm la rezilierea celor mai multe dintre aceste contracte speciale.

În cel de-al treilea scenariu, vor fi reziliate toate contractele bilaterale. În acest caz, Hidroelectrica ar urma să vândă energie electrică transparent, pe bursa energiei. Din păcate, această variantă pare cea mai puţin probabilă. CITIȚI ȘI:

  • O primă victorie în lupta cu "băieții deștepți": O parte dintre ei acceptă prețuri mai mari
  • Vin vremuri grele pentru "băieţii deştepţi": Contractele ar putea fi anulate
  • BĂIEȚII DEȘTEPȚI din energie, INVESTIGAȚI de Consiliul Concurenței

Ne puteți urmări și pe Google News