Va reuşi Hagi să devină, în sfârşit, un mare antrenor?
- Adam Popescu
- 26 octombrie 2010, 09:22
ANALIZĂ EVZ. Al doilea mandat al "Regelui" la Galatasaray a început promiţător.
Pentru Gică Hagi, duminică seară a început o nouă etapă în fluctuanta lui carieră de antrenor. Revenit pe banca tehnică a formaţiei Galatasaray Istanbul, fostul mare star al naţionalei României a debutat cu o remiză de prestigiu în deplasare, 0-0 cu marea rivală Fenerbahce.
Galata a făcut legea cu Fener şi ar fi meritat victoria, doar că multiplele absenţe din lot i-au făcut lui Hagi viaţa grea. Ceea ce a reuşit românul la Galata în doar câteva zile (a fost instalat vineri) a fost uimitor: dintr-o formaţie ai cărei fotbalişti nu mai aveau plăcerea să se antreneze şi să joace, Galata a devenit o echipă dominatoare. Atmosfera de pe "Sukru Saracoglu" a fost de vis, iar pentru un ziarist venit din România întrebarea care apare după ce a văzut un astfel de joc din mijlocul fanilor gazdă este dacă mai are rost să se amăgească privind la partide chinuitoare din campionatul intern.
Meciul a început cu intonarea imnului Turciei, a continuat cu faze purtate într-o viteză care i-ar ameţi complet pe fotbaliştii din Liga I şi s-a terminat cu Gică Hagi radiind de fericire. "M-am întors în Turcia pentru astfel de partide", a concluzionat idolul "roş-galbenilor". Românul i-a eliberat pe turci
Rezultatul de egalitate a fost perceput de suporterii "Cim Bom Bom" ca un succes, iar marele merit care i se atribuie lui Hagi este că a readus la viaţă un uriaş muribund. După joc, suporterii s-au adunat la porţile cantonamentului de la Florya, pentru a-i mulţumi lui Hagi.
- "De patru ani n-am mai luat un punct la Fener. Toată lumea se aştepta ca Galatasaray să piardă, dar Hagi a găsit formula câştigătoare",spuneau mândri turcii.
DEZVĂLUIRE
Munca depusă la propria academie de fotbal l-a făcut să înţeleagă unde a greşit şi i-a deschis orizonturile
Începând de vineri, EVZ s-a aflat în apropierea "Regelui" suficient cât să-i surprindă trăirile de la acest nou început de drum şi încearcă să anticipeze şansele pe care le are să meargă până la capăt de această dată.
Cel mai pregnant sentiment este acela că Hagi se află, de această dată, pe drumul cel bun, adică este pe cale să devină ceea ce-şi doreşte şi ceea ce se aşteaptă de la el din România: un antrenor de succes.
"Regele" este disperat să reuşească, chiar dacă priveşte lucrurile mai relaxat şi mai detaşat. Hagi pare conştient că timpul nu-i este aliat. Cariera lui a fost marcată de succese relative (Cupa Turciei cu Galatasaray şi calificarea în Liga Campionilor cu Steaua) şi pauze lungi şi dese.
"Am realizat lucruri care nu-mi treceau prin cap"
Primul pas important făcut a fost să se "spovedească". A recunoscut public faptul că nu are încă un palmares de pus în ramă ca antrenor, precum şi faptul că a comis greşeli. Cum şi-a reglat Hagi, din mers, viziunea despre fotbal? Schimbarea s-a făcut în cei trei ani în care a fost ieşit din circuit. "La Academia de Fotbal sunt patron şi lucram cu antrenorii. Aici am realizat lucruri care nu-mi treceau prin cap. Mi-am dat seama de multe", a povestit Hagi vineri seară. În cazul său, totul se reduce acum la totul sau nimic, iar dictonul "Ultima ocazie", folosit la Gala Hagi, care i-a marcat retragerea din activitatea de jucător, i se potriveşte perfect.
Constănţeanul care a uimit lumea cu "bombele" pornite din piciorul său stâng are deja 45 de ani şi a îndurat numeroase ironii din partea celor care nu cred în capacitatea lui de a face performanţă şi ca tehnician.
Ultimul care a încercat să-i dea o lecţie a fost Ionuţ Lupescu, directorul general al FRF, care i-a transmis fostului său coechipier de la naţională că trebuie să facă dovada calităţilor de antrenor, pentru a fi luat în calcul, pe viitor, pentru postul de selecţioner al României.
Marea transformare
Un eşec în al doilea mandat la Galata i-ar distuge lui Hagi complet cotaţia ca technician şi l-ar transforma într-un nume prea puţin tentant pentru echipele cu pretenţii.
Pentru cineva care l-a urmărit şi l-a ascultat şi pe "vechiul Hagi", transformarea "noului Hagi" pare de substanţă. El dă impresia că e mult schimbat în bine, iar rezultatele ar trebui să apară de această dată.
"N-am venit în Turcia pentru un singur meci. Sper ca drumul meu să fie lung la Galatasaray." GICĂ HAGI, antrenor la Galatasaray
"Vreau să-mi fac o carieră de antrenor. Am mai făcut greşeli, dar nu-mi pare rău, fiindcă n-au fost cu intenţie." GICĂ HAGI, antrenor la Galatasaray
"Sper să fiu inspirat şi să vă conving pe toţi că, în fiecare zi, fac ceva bun la Galatasaray." GICĂ HAGI, antrenor la Galatasaray
1 trofeu a obţinut Hagi ca antrenor (Cupa Turciei cu Galatasaray, în 2005), deşi s-a apucat de această meserie de zece ani PRO ŞI CONTRA
"Regele" e mai calm şi mai realist, dar este prea pretenţios cu elevii săi
EVZ vă propune o scurtă radiografie a punctelor forte şi a celor unde antrenorul Gică Hagi pare încă vulnerabil.
PRO
- Este mai ambiţios ca niciodată. A reuşit să lase deoparte orgoliul care în trecut l-a făcut să se pripească şi, în final, să dea greş sau să nu-şi poată duce munca până la final;
- Se simte "Rege" şi la Istanbul, unde este adulat şi de rivali: "Mă bucur că m-am întors în Turcia", a spus el duminică seară;
- A căpătat experienţă şi pare mai realist, realizând că încă nu are o carte de vizită ca antrenor: "Nu degeaba am păr alb în cap. Au trecut ceva ani peste mine, dintre care 30 au fost în fotbal. Vreau să-mi fac o carieră de antrenor. Vreau să antrenez în cupele europene", a spus el;
- Este mai calm, mai înţelept şi mai dispus să asculte, renunţând la reacţiile impulsive din trecut. Ca dovadă, el şi-a propus să nu-i atace, indiferent de acuzaţiile care i le-ar aduce, pe Emeric Ienei, Anghel Iordănescu şi Mircea Lucescu, antrenori care i-au marcat cariera;
- A dat asigurări că are, în continuare, "ochiul format" la jucători, după ce a descoperit şi a lansat fotbalişti ca Ribery şi Arda Turan.
CONTRA
- Are idei bune, dar are probleme de comunicare. Iar mesajul ajunge cu dificultate către jucători şi fiindcă are un lot cosmopolit, în care, cum spune chiar el, "la un număr de opt fotbalişti se vorbesc şapte limbi străine. Unul întreabă în franceză, altul răspunde în engleză şi tot aşa";
- A acceptat condiţiile başkanilor fără să negocieze prea mult;
- Problema majoră a lui Hagi este că, în continuare, e mai bun decât propriii săi jucători, lucru sesizabil şi la antrenamentul de vineri. El pare mereu tentat să le ceară de multe ori imposibilul.
LAUDE DE LA RIVALI
"Mai bine rămânea Rijkaard"
Turcii sunt la picioarele lui Hagi după ce Galata a reuşit să spargă, duminică seara, ghinionul rezultatelor nefaste înregistrate ani la rând pe terenul rivalei Fenerbahce.
"Vraja lui Hagi. Înainte de acest meci, cei de la Fener se gândeau că vor avea un deja vu, dar a intervenit factorul Hagi şi a produs un mare haos la Fenerbahce. Pentru că, acum, toţi cei de la Fener sunt supăraţi că nu au reuşit să învingă o echipă Galatasaray aflată într-o situaţie grea" , a scris cotidianul "Fotomac".
"Hagi a reuşit să ne strice jocul. Venirea lui a influenţat pozitiv echipa Galatasaray. Aş fi vrut să mai fi rămas puţin Rijkaard", le-a spus Aziz Yildirim, preşedintele lui Fener, apropiaţilor săi.
Croespondenţă din Istanbul (Turcia)