Evenimentul Zilei > Politica > USR-Plus detonează cea mai mare supriză. Barna s-a scos din joc
USR-Plus detonează cea mai mare supriză. Barna s-a scos din joc

USR-Plus detonează cea mai mare supriză. Barna s-a scos din joc

Negocierile în coaliție devin tot mai complicate. USR-PLUS nu renunța la ideea de a deține șefia Camerei Deputaților. Numai că acum, liderul USR, Dan Barna a renunțat la această pretenție, propunându-l pe colegul său de partid, Cătălin Drulă.

Acesta este pe liderul deputaților USR și este noua propunere pentru președinte al Camerei Deputaților, poziție pe care șeful PNL, Ludovic Orban și-o dorește cu ardoare.

Mai mult, Dan Barna a declarat miercuri că: „Îi propun lui Ludovic Orban și Kelemen Hunor să intrăm împreună în acest guvern ca vicepremieri ca exemplu de responsabilitate. Va fi un guvern serios, credibil, care nu va mai avea nevoie de comitete și comisii”.

Negocierile pentru un nou Guvern, de sâmbătă de la Vila Lac, s-a împotmolit întrucât cei de la USR PLUS au pus o condiție fără de care ei nu acceptă să se meargă mai departe. Aceea de a primi funcția de prim-ministru, sau dacă nu, pe cea de președinte al Camerei Deputaților. Până acum propunerea fiind Dan Barna.

Luptă acerbă pe Camera Deputaților

Funcția de președinte al Camerei Deputaților este de natură să confere mai multă autoritate președintelui de partid care o deține. Drept urmare, Ludovic Orban are nevoie de această funcție ca să se mențină în prim-plan și ca să mențină controlul asupra parlamentarilor și a guvernului.

Într-o situație asemănătoare este și Dan Barna, liderul USR, care-și dorește aceeași funcție pentru a se menține în fruntea partidului. Din ce în ce mai contestat, în ultima perioadă, Barna le-ar putea închide gura adversarilor interni dacă s-ar prezenta în fața lor din postura de președinte al Camerei Deputaților.

În prezent, Dan Barna este un deputat oarecare, iar o funcție de vicepremier într-un guvern condus de Florin Cîțu nu-l aranjează foarte mult. Cu atât mai mult cu cât, ca președintele celui de-al treilea partid ca importanță, ar fi subordonat, cel puțin teoretic, unui prim-ministru liberal.

Cu toate acestea, Barna a făcut pasul în spate, promovându-l în această luptă pe Drulă.

Rămâne de văzut care va fi implicarea înacest blocaj a președintelui Klaus Iohannis.